BiH
0

Vlada FBiH prihvatila sporazum o alokaciji duga za isporučeni, a neplaćeni ruski prirodni gas

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Federalna vlada donijela je danas Odluku o prihvatanju Sporazuma o alokaciji duga od 104,8 miliona američkih dolara za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas Bosni i Hercegovini u periodu 1991.-1995. godina, između vlade Federacije BiH i Republike Srpske.

Vlada je utvrdila da se dug od 104,8 miliona američkih dolara alocira na FBiH u iznosu od 53,89 miliona američkih dolara i na RS u iznosu od 50,91 miliona dolara.

Data je saglasnost Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da dug za isporučeni prirodni gas u periodu 1991.-1995. godina u iznosu od 104,8 miliona dolara riješi putem prebijanja s potraživanjem koje država Bosna i Hercegovina ima prema Ruskoj Federaciji po osnovu klirinškog potraživanja u iznosu od 125,2 miliona dolara.

Ova odluka stupit će na snagu kada i Vlada Republike Srpske prihvati Sporazum o alokaciji.

Za potpisivanje Sporazuma ovlašten je premijer Federacije Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Prethodno je Vlada Federacije BiH prihvatila Informaciju o strukturi i alokaciji duga za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas Bosni i Hercegovini u periodu od 1991.-1995. godine koju je na osnovu izvještaja Koordinacionog tima pripremilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.