BiH
0

Vlada FBIH prihvatila peti IFAD-ov kredit

FENA
Vlada Federacije BiH razmatrala je i prihvatila danas u Mostaru usuglašeni Projektni sporazum o zajmu između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, te donijela neophodne odluke o zaključivanju supsidijarnog kreditnog sporazuma po tom zajmu između BiH i FBiH.

U priopćenju za javnost Vlade FBiH, navodi se kako je riječ o petom zajmu te međunarodne organizacije u ukupnom iznosu od 11,1 milijuna američkih dolara za BiH, od čega se 43 posto, odnosno 4,7 milijuna dolara odnosi na Federaciju BiH.

Zajam se daje na razdoblje od 20 godina, s grace razdobljem od 5 godina i kamatnom stopom u visini polovine IFAD-ove referentne kamatne stope na ostatak duga u valuti servisiranja pozajmice.

Uz to, OPEC je izrazio spremnost da s oko 6,1 milijun dolara sudjeluje u financiranju tog projekta za područje FBiH.

U razdoblju pripreme, za sufinanciranje Projekta potrebno je da Vlada FBiH osigura 712.219,36 dolara, a ostali korisnici 1,082 milijuna dolara.

Sredstva kredita namijenjena su za financiranje poljoprivredne proizvodnje i organizacija poljoprivrednika, razvoj ruralnog poduzetništva, ruralno financiranje (kreditiranje farmera i MiSP) te koordinaciju i upravljanje projektom, a njegovo realiziranje nadgledat će entitetska resorna ministarstva, navodi se u priopćenju.