BiH
0

Vlada FBiH prihvatila model distribuiranja 200 000 litara ulja iz robnih rezervi

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru prihvatila model distribuiranja 200 000 litara jestivog ulja iz robnih rezervi.

Distribucija će se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, vršiti po županijama sukladno broju stanovnika, a realizirati će je županijske vlasti u dogovoru sa Federalnom direkcijom robnih rezervi (FDRR).

Ulje će u maloprodaji biti stavljeno u promet istodobno i to po jedinstvenoj cijeni od 2,45 konvertibilnih maraka. Svaka boca imat će naljepnicu s tekstom "Ulje iz Federalnih robnih rezervi po cijeni od 2,45 KM za jedan litar".

Federalni premijer Nedžad Branković istaknuo je da su se samom najavom o distribuciji ulja iz robnih rezervi stabilizirale cijene tog proizvoda, te izrazio da će takvo stanje i dalje ostati.

Dodao je da Vlada FBiH i dalje ostaje na konceptu da se sa županijskim vladama dogovore o funkcioniranju robnih rezervi, jer, kako je kazao, Federacija BiH je prema zakonu zadužena za kontrolu cijene ulja, a županije za kontrolu cijena brašna, šećera i mlijeka.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi (FDRR) Hrvoje Dragoja na konferenciji za novinare najavio je da je u fazi kupovanja i dodatnih 500 000 litara jestivog ulja.

"Sasvim je sigurno da će se cijene ulja zadržati na sadašnjoj razini, a to na duže staze znači stabilizaciju tržišta jestivih ulja", kazao je Dragoje.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o učincima akcije "Stop radu na crno. Premijer Federacije BiH Nedžad Branković izrazio je zadovoljstvo uspjehom te akcije, istaknuvši da je to jedna u nizu akcija koje će Federalna vlada poduzeti kako bi FBiH konsolidirala tijekove rashoda.

"Prema evidencijama Zavoda za MIO/PIO, moguće je da do kraja godine u Federaciji BiH bude između 490 i 500 tisuća zaposlenih", kazao je Branković.

Dodao je kako je Vlada FBiH dala zadatak Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da naprave inspekcije i evidencija na županijskim zavodima za zapošljavanje, jer, kako je kazao, u tim evidencijama ima dosta čudnih podataka o stanju nezaposlenih.