Vanredna sjednica
0

Vlada FBiH povećala aprilske penzije

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH je, na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu, kojoj je prisustvovao predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, prihvatila Informaciju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o opravdanosti povećanja penzija u 2011. godini.

Federalna vlada izrazila je opredjeljenje da stvara uslove za povećanje koeficijenta za obračun i isplatu penzija, budući na to da povećanja nije bilo od 1.8.2008. godine. Uzimajući to u obzir, Vlada je danas odlučila da se za april 2011. godine koeficijent za isplatu penzija poveća s 1,65 na 1,73, što se isključivo odnosi na penzije koje se finansiraju iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (starosne, invalidske i porodične).

  Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo finansija Vlada je zadužila da, do sljedeće rasprave o ovom pitanju, osmisle i predlože joj socijalno osjetljiv model povećanja penzija, po kojem će najniže penzije biti favorizovane u odnosu na najviše.

 Vlada FBiH donijela je danas i Odluku o sufinansiranju najnižih penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima čiji je iznos u isplati za april 2011. godine manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH. Sredstva za realizaciju ove odluke, čiji je cilj zaštita ove kategorije penzionera, osigurana su u Budžetu FBiH za 2011. godinu.

 Ocjenjujući potrebu urgentnog donošenja zakona koji bi objedinio pitanja regulisana uredbama o povoljnijem penzionisanju u FBiH, Federalna vlada je danas formirala međuresornu Radnu grupu koja u roku od deset dana mora ponuditi radnu verziju novog propisa.

Isplata počinje 5. maja

Prema saopštenju iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, isplata aprilskih penzija počinje u četvrtak, 5. maja.

Prema novom koeficijentu za obračun i isplatu penzija najniža penzija u Federaciji iznosi 310,72 KM, zagarantovana 414,30 KM, a najviša penzija 2071,50 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija, s uračunatim troškovima, iznose oko 142 miliona KM.