BiH
6

Vlada FBiH pomaže kampanju "Glasat ću za Srebrenicu"

Agencija Anadolija
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada donijela odluku kojom nijedna osoba s biroa za zapošljavanje u FBiH neće izgubiti nikakva prava ukoliko se prijavi u Srebrenici

Vlada Federacije BiH danas je otklonila jednu od najvećih prepreka za masovniju regsitraciju birača za izbore u Srebrenici, objavili su nakon sastanka s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković i član Koordinacionog tima za izbore u Srebrenici Emir Suljagić.

Suljagić je za agenciju Anadolija pojasnio značaj današnje odluke Vlade Federacije BiH.

"Ova odluka znači da svi mladići i djevojke, koji su trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Federaciji, u slučaju promjene prebivališta, odnosno u slučaju da odu u Srebrenicu, prijave se i izvade ličnu kartu, neće izgubiti niti jedno pravo koje imaju u Federaciji Bosne i Hercegovine na temelju statusa nezaposlene osobe".

Nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je za Anadoliju da je Vlada Federacije BiH u potpunosti podržala kampanju "Glasat ću za Srebrenicu".

"Podrška Federacije je očigledna iz današnjeg potpisivanja odluke o ostvarivanju prava povratnika iz Federacij u Republiku Srpsku. Mislim da će ova odluka sigurno imati efekta i da će olakšati našim ljudima da izvade svoje lične karte u Srebrenici, a da ne gube svoja prava po pitanju socijalnog, zdravstvenog, penzionog i ostalih prava. Vlada će i dalje pružati podršku kada je naša kampanja u pitanju, kao što je već i pružena finansijska pomoć u iznosu od 40 hiljada maraka", naglasio je Duraković

Na pitanje novinara da li je od Vlade FBiH dobio podršku kao kandidat za načelnika Srebrenice, Duraković je rekao da je na sastanak s premijerom Nikšićem došao kao "kandidat koji je integralni dio kampanje". Duraković je zaključio da nije bilo političkih dogovora na današnjem sastanku.