BiH
11

Vlada FBiH osniva Fondaciju za pomoć nastradalim područjima

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas se upoznala s pripremom odluke o osnivanju i statutu Fondacije za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo pravde, koje je pripremilo ove dokumente, dostavilo ih je svim zainteresiranim za osnivanje ove fondacije kako bi dali svoje primjedbe i sugestije na predloženi tekst.

Federalno ministarstvo zdravstva informiralo je danas Vladu FBiH da je Krizni štab ovog ministarstva počeo rad i prije proglašavanja stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH.

Nakon toga, nastavio je djelovati po naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, čiji je jedan od članova i predstavnik Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab FMZ i krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva su u stalnom zasjedanju.

Po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite formirani su timovi za brzu zdravstvenu procjenu stanja na terenu, koje čine epidemiolozi, doktori medicine, sanitarni i veterinarski inspektori.

Kliničke zdravstvene ustanove koje su pod ingerencijom Federalnog ministarstva zdravstva obaviještene su da stave na raspolaganje ljudske i materijalne resurse radi osiguranja zdravstvene zaštite stanovništvu u uvjetima prirodne nesreće.

Posebno je potencirano da se pojednostave sve procedure prijema pacijenata iz drugih kantona, odnosno drugog entiteta ili Brčko Distrikta BiH, odnosno da ih primaju na bolničko liječenje i bez uputnice i zdravstvene legitimacije.

Obaviješteni su proizvođači, kao i veledrogerije lijekova, da se u novonastaloj situaciji stave na raspolaganje, te se uključe u akciju doniranja neophodnih lijekova, sanitetskog materijala i sredstava za dezinfekciju za stanovništvo ugroženih područja.

S ciljem centraliziranih nabavki lijekova, sanitetskog materijala, dezinficijensa, medicinske opreme i drugih roba potrebnih za nesmetano funkcioniranje sektora zdravstva u ovim uvjetima, određeno je pet lokacija na kojima se centralizirano skladišti donirana roba, i to: JU Apoteke Sarajevo, DZ Zenica, JZU UKC Tuzla, Bolnica Orašje i DZ Odžak.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa zavodima za javno zdravstvo kantona, kao i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja, prati epidemiološku situaciju, te poduzima mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti,kaže se, uz ostalo, u informaciji Federealnog ministarstva zdravstva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.