BiH
9

Vlada FBiH: Opravdane izmjene Zakona o plaćama

FENA
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U Mišljenju je navedeno da se može prihvatiti kao opravdan prijedlog za donošenje zakona o izmjenama ovog zakona.

Vlada je također donijela zaključak kojim je zadužila resorna federalna ministarstva da, u okviru svojih nadležnosti, pripreme izmjene propisa iz ove oblasti, kako bi bili usaglašeni sa ovim zakonom.

Vlada FBiH izmijenila je danas Odluku o pripremi i izgradnji Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Banovići blok - 300 MW s ciljem usaglašavanja s ranije donesenim odlukama vezanim za ovaj projekt, a u pravcu poboljšanja tehničko-tehnoloških karakteristika bloka.

Današnjom odlukom podignuta je gornja granice instalisane snage na 350 MW, čime je data mogućnost kvalifikovanim firmama da ponude rješenja za koja postoje dokazana referentna postrojenja.

Federalna vlada donijela je Odluku o izdvajanju sredstava tekućeg transfera "Subvencija javnim poduzećima - Transfer Željeznicama FBiH" u skladu s Odlukom o privremenom financiranju FBiH za razdoblje januar - mart 2015. godine.

Vlada FBiH je prihvatila izvještaj Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo o poplavama i provedenim aktivnostima na odbrani od poplava u 2014. godini na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Donesene su tri odluke o davanju prethodnih saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime ublažavanja šteta nastalih na privrednim subjektima usljed poplava.

Ovim odlukama omogućeno je kreditiranje pod povoljnim uslovima privrednim društvima u poplavljenim područjima - Indexu d.o.o. Gračanica u iznosu od 400.000 KM, Ingramu d.d. Srebrenik od 65.000 KM i Metal-Asu d.o.o. Visoko u iznosu od 60.000 KM.

Federalna vlada donijela je četiri odluke kojima je odobreno otvaranje računa kod komercijalnih banaka za obavljanje platnih transakcija u zemlji i inostranstvu privrednim društvima "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša, "Borac" d.d. Travnik, "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo i "Konjuh" d.d. Živinice.

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o trajanju mandata članova nadzornih odbora u privrednim društvima u kojima ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala vrše organi FBiH.

Na osnovu zahtjeva Transparency Internationala za BiH za saradnju u provođenju monitoringa privatizacije privrednih društava u Federaciji BiH, a u cilju unapređenja transparentnosti ovog postupka, data je saglasnost da ovoj nevladinoj organizaciji bude omogućen uvid u proces privatizacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.