BiH
0

Vlada FBiH odobrila Program Zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu

FENA
Vlada FBiH dala je saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu, u kojem su planirane aktivnosti koje će, u okviru svojih nadležnosti i finansijskih mogućnosti, realizirati u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, samostalno ili u saradnji sa lokalnim partnerima, kao i u okviru međunarodnih projekata, a radi ublažavanja negativnih ekonomskih kretanja i utjecaja na tržište rada.

U skladu s tim, prioritetni zadaci Federalnog zavoda za zapošljavanje jesu osiguranje odgovarajuće materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenim, te provođenje utvrđene politike zapošljavanja radi povećanja efikasnosti tržišta rada, kreiranjem i realizacijom programa i mjera aktivne politike zapošljavanja.

U skladu s Programom mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostale ili ostaju bez posla, te Operativnim programom za realizaciju Programa mjera u planskoj godini, ova pozicija se uvećava za dodatnih 20 posto od ukupno planiranih prihoda po osnovu doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Na toj poziciji za 2014. godinu planirano je 12.150.000 KM.

Za sljedeću godinu je predviđeno da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na raspolaganju ima 1.312.000 KM.

Federalni zavod planira mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvatiti oko 10.000 nezaposlenih osoba, a za sufinansiranje poslodavaca koji nezaposlenima omogućavaju prvo sticanje radnog iskustva planirano je više od 28 miliona KM, a za sufinansiranje zapošljavanja Roma 896.000 KM.

Za program nazvan “Omladinsko poduzetništvo” bi u 2014. godini, planirano je, trebalo izdvojiti 720.000 KM, a za “Poduzetništvo 30+” (pokretanje malog biznisa za nezaposlene koji su stariji od 30 godina) 360.000 KM.

Programom obuke za aktivno traženje posla, vrijednim 500.000 KM, predviđena je priprema za zapošljavanje i podrazumijeva profesionalnu karijernu orijentaciju, upoznavanje metoda i tehnika aktivnog traženja posla (savjetovanje, motiviranje, informiranje i pomoć kod traženja zaposlenja), obrazovanje za zapošljavanje i druge srodne aktivnosti. U sklopu ovoga bit će intenzivirana saradnja s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i lokalnim i međunarodnim partnerima radi izrade strategije profesionalne orijentacije.

S 350.000 KM trebao bi biti finansiran program čiji je cilj da osigura potencijalnim poduzetnicima, korisnicima tzv. inkubatora, osnove za pokretanje i održavanje vlastitog biznisa tokom prve godine poslovanja.

Za realizaciju Programa pripreme za rad (obuka, stručno osposobljavanje i usavršavanje) predviđena su dva miliona KM.

Uz sve ove, Federalni zavod za zapošljavanje je za 2014. godinu planirao i druge programe.

Za uspješno provođenje mjera aktivne politike i programa zapošljavanja, istaknuto je u Planu Federalnog zavoda, potrebno je sinergijsko djelovanje svih nivoa i sektora u oblasti privrede, zapošljavanja i obrazovanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.