BiH
0

Vlada FBiH odobrila kreditno zaduženje JP Ceste FBiH i JP Autoceste FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upoznavši se danas o informaciji JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, Vlada Federacije FBiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta Koridor Vc na poddionici Klopče - Donja Gračanica, u iznosu do 36 miliona eura.

Uvjet je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM po litri, kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga Autocesta FBiH i ublaženi rizici po Budžet Federacije BiH.

Vlada je prihvatila i informaciju o kreditu EBRD-a za ovaj projekt, te zadužila Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Autoceste FBiH da u tim za pregovore o kreditu imenuju ovlaštene predstavnike. Konačna Odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om, a krajnji dužnik po ovom kreditu bit će Autoceste FBiH.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usuglašenog Ugovora između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, te će današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provedbe dalje procedure u vezi kreditnog zaduženja.

Vlada FBiH podržala je danas inicijativu JP Ceste Federacije BiH da za sanaciju šteta nakon poplava i za modernizaciju magistralnih cesta u FBiH budu osigurana kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu do 65 miliona eura.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste Federacije BiH da u tim za pregovore o kreditu imenuju svoje predstavnike, a konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om.

Federalno ministarstvo finansija će današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.