BiH
0

Vlada FBiH: Odluke o isplatama obaveza po osnovu stare devizne štednje

FENA
Federalna vlada je na današnjoj sjednici donijela više odluka vezanih za potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

Tako je donesena Odluka o gotovinskim isplatama verificiranih potraživanja po osnovu stare devizne štednje za koje se ne emitiraju obveznice. Ovlašteno je Federalno ministarstvo finansija da realizira obaveze po osnovi verificiranih računa stare devizne štednje, nakon izvršene gotovinske isplate od 1.000 KM, i ostatak koji ne prelazi 100 KM. Ove obaveze bit će isplaćene ove godine u odgovarajućem iznosu sa pozicije “Otplate unutrašnjeg duga - obaveze za staru deviznu štednju” planirane u Budžetu Federacije BiH za 2014.

Također, donesena je Odluka o gotovinskim isplatama verificiranih potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH za 2014. godinu kojom su utvrđeni postupci i dinamika ovih isplata.

Svakom pojedinom potražiocu, kojem je izdata potvrda o verifikaciji stare devizne štednje, bit će isplaćen s Jedinstvenog računa trezora FBiH maksimalni iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrdit će Federalno ministarstvo financija prema hronološkom redu u pregledima pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama.

Donesena je i Odluka o šestoj emisiji obveznica Federacije BiH za izmirenje obaveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje. Ovom odlukom uređuju se iznos, uvjeti i postupak emisije obveznica radi izmirenja obaveza Federacije BiH. Federacija će emitirati obveznice stare devizne štednje, u skladu sa ovom odlukom, u iznosu od 30.517.138 KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.