BiH
29

Vlada FBiH odgovorila sindikatu: Učinit ćemo sve da održimo ekonomsku stabilnost FBiH

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na 38. sjednici usvojila zaključak i odmah ga uputila Savezu samostalnih sindikata BiH kao odgovor na sindikalne zahtjeve.

“Uvažavajući Ustavom i zakonima propisane nadležnosti Vlade FBiH i potrebu za nastavkom dijaloga, Vlada FBiH poziva sve partnere da nastave socijalni dijalog, u cilju postizanja konačnog rješenja po pitanju zaključivanja kolektivnih ugovora i zaštite ekonomske i socijalne politike u FBiH", navode iz Vlade FBiH.

Ističu da je na 38. redovnoj sjednici, koja je održana 22.1.2016. godine Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg će premijer FBiH uputiti Parlamentu FBiH po redovnoj proceduri.

"Vlada FBiH će, u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja, učiniti sve da obezbijedi pretpostavke za održavanje makroekonomske stabilnosti FBiH, likvidnosti Federalnog zavoda za penziono/mirovinsko osiguranje, Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i ekonomsko-socijalne sigurnosti građana FBiH, a posebno najugroženijih i najosjetljivijih kategorija stanovništva - djece, penzionera i nezaposlenih”, kaže se u zaključku Vlade koji stupa na snagu danom donošenja, a kojeg je potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.