BiH
16

Vlada FBiH odbila imenovati Dragana Lukača na mjesto direktora FUP-a

Klix.ba
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela jednoglasnu Odluku o neprihvatanju konačnog prijedloga Nezavisnog odbora za imenovanje Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije.

Kako je saopćeno, ovu odluku Vlada je donijela jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za razmatranje Odluke o končanom prijedlogu Nezavisnog odbora Federacije Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju Odluke Vlade FBiH se kaže da je Nezavisni odbor proveo proceduru za izbor direktora Federalne uprave policije na osnovu zakona koji je prestao važiti. Vlada konstatuje da je 11.10.2014. godine stupio na snagu Zakon, čime je prestao važiti raniji zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Nadalje, Zakon ne sadrži bilo kakve prelazne odredbe na osnovu kojih bi se mogao primjenjivati zakon koji je u međuvremenu prestao važiti.

Samim time, a polazeći od činjenice da su nepomirljivo različiti sadržaji novog i starog zakona u dijelu koji se tiče izbora direktora Federalne uprave policije, postupak je morao biti obustavljen poništenjem konkursa. Da bi bili ispoštovani uslovi iz Zakona, nadležni organ mogao je i trebao raspisati novi javni konkurs i, na toj osnovi, utvrditi listu od tri kandidata s koje bi bio izabran direktor Federalne uprave policije.

Vlada Federacije BiH posebno ukazuje na to da se može i mora postupati samo po osnovu zakona koji su na snazi.

"Vlada Federacije BiH ne može postupati po odredbama Zakona koji je prestao važiti, jer on formalno-pravno više ne egzistira", rečeno je nakon sjednice Vlade FBiH.

Na osnovu navedenih normi Zakona, kao i zakona koji je prestao važiti, Vlada Federacije BiH je organ koji učestvuje u cjelokupnom postupku izbora direktora Federalne uprave policije.

Federalna vlada također je konstatovala kako funkcionisanje Federalne uprave policije ničim nije ugroženo budući da, na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, njenim radom, do imenovanja direktora, rukovodi vršitelj dužnosti direktora.