Nadljudski napori u čišćenju pruga
0

Vlada FBiH odala priznanje i poštovanje svim željezničarima

FENA
Željezničari FBiH sami čistili pruge (Foto: Sarajevo-x.com)
Željezničari FBiH sami čistili pruge (Foto: Sarajevo-x.com)
Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine Desnica Radivojević te ministri prometa i komunikacija, rada i socijalne politike, kao i obrazovanja i nauke, Enver Bijedić, Vjekoslav Čamber i Damir Mašić posjetili su danas upravu preduzeća Željeznice FBiH i izrazili iskrenu zahvalnost i poštovanje svim željezničarima za angažman na uspostavi nesmetanog željezničkog saobraćaja u uslovima prirodne nepogode koja je ovih dana zadesila BiH.

Delegacija Vlade istakla je da su Željeznice, poslije Aerodroma Sarajevo, drugi infrastrukturni kapacitet u Federaciji koji je potpuno osposobio kapacitete i da je cijela situacija pokazala neophodnost da država ubuduće bolje brine o svom dobru i više ulaže u Željeznice FBiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću tog preduzeća.

Prema saopćenju, dopremijer Radivojević rekao je da su željezničari, predvođeni direktorom i šefom kriznog štaba Nedžadom Osmanagićem, pokazali da su dorasli težini situacije i još jednom potvrdili da su željeznice kičma svakog sistema, na usluzi privredi i građanima.

Dodao je da su zahtjevi Željeznica FBiH opravdani te je obećana aktivnija uloga Vlade u konsolidaciji ovog javnog preduzeća.

Nakon što je upoznat da Željeznice FBiH drže pod kontrolom cijelu pružnu mrežu osposobljenu za odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja, resorni ministar Enver Bijedić kazao je da je situacija na terenu pokazala neophodnost vraćanja prijevoza nafte i naftnih derivata upravo na željeznice radi dobrobiti cijelog društva i građana.

S tim se složio i ministar Damir Mašić. Rekao je da bi se zakonskim propisima hitno trebao regulisati prijevoz tekućih derivata željeznicom.

Iako je Vlada FBiH od početka elementarne nepogode direktno izvještavana o stanju na terenu, uprava Željeznica FBiH podsjetila je na ovom sastanku na hronologiju događaja. Video linkom iz Brisela prisutnima se obratio i generalni direktor Nedžad Osmanagić.

Nakon probijanja posljednjeg snježnog nanosa u mjestu Ćopi prije Drežnice i uklanjanja ledenica iz 99 tunela, željezničari FBiH su u kasnim večernjim satima 8. februara potpuno osposobili sve pružne pravce u FBiH za redovno odvijanje putničkog i teretnog željezničkog saobraćaja.

Putnici koji su se 3. februara zatekli u vozu u Mostaru konačno su u srijedu, 8. februara, otpremljeni kućama.

Među njima bilo je i nekoliko stranih državljana, koji su se tokom studijskog putovanja zatekli u vozu na relaciji Sarajevo - Mostar.

Željeznice Federacije FBiH vodile su posebnu brigu o njima. Uz dobru saradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH i Aerodromom Sarajevo, u vrlo kratkom roku nastavili su planirano putovanje preko Njemačke do svojih država Irana i Kolumbije.

Od početka snježne elementarne nepogode, željezničari FBiH držali su pod kontrolom oko 500 km pruge.

Radeći danonoćno, uz vrlo skromna mehanička sredstva i bez ičije pomoći, omogućili su servisiranje privrede BiH neophodnim sirovinama, kao i odvijanje redovnog ali otežanog putničkog saobraćaja na relacijama Sarajevo - Doboj - Bosanski Šamac i međunarodnog putničkog saobraćaja do Zagreba, Beograda i Budimpešte.

Zbog najave novih snježnuh padavina za dane vikenda, željezničari čine sve kako bi pravovremeno reagirali.

Na prugama će svakodnevno saobraćati lokomotive 'krstarice' radi očuvanja prohodnosti pruga, saopćeno je.