Ismet Harbinja
0

"Vlada FBiH obećala redovnu isplatu penzija"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja kazao je danas Feni da su on i drugi članovi nedavno formiranog koordinacionog tijela za proteste razgovarali danas u Sarajevu sa zvaničinicima iz Federalne vlade i dobili obećanja da će do Nove godine a i nakon toga u Federaciji biti redovno isplaćivane penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima.

Po Harbinjinim riječima, učesnici ovog sastanka, osim članova koordinacionog tijela, bili su federalni premijer Mustafa Mujezinović te ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević kao i jedan od saradnika ministra finansija Vjekoslava Bevande.

Harbinja kaže da nije potpuno zadovoljan ishodom susreta jer za populaciju koju zastupa ostaje otvoreno pitanje desetpostotnog umanjenja njihovih primanja. Ujedno najavljuje da će to pitanje biti i dalje potencirano u razgovorima s predstavnicima Vlade za dvije sedmice.

Danas su premijer i drugi članovi Vlade obećali ovoj kategoriji da će njena dva predstavnika biti među učesnicima tima za izradu teksta zakona kojim treba objediniti sve trenutno važeće uredbe u Federaciji koje se odnose na penzionisanje pod povoljnijim uvjetima.

Po riječima Ismeta Harbinje, obećano je također ubrzanje procedure koja u konačnici treba da osigura korisnicima iz ove kategorije koji su dobili rješenja da počnu koristiti dodijeljene stanove.

Današnji sastanak sa zvaničnicima iz Federalne vlade Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH, najavio je 11. novembra, kada su na platou ispred zgrade Vlade održani mirni protesti boračke populacije simbolično započet u minut nakon 12 sati.

Jedan od zahtjeva koji su tada postavljeni Vladi je redovno isplaćivanje penzija penzionerima vojnim osiguranicima i penzionerima ostalih boračkih populacija kad i ostalim penzionerima u Federaciji.

Drugi zahtjev odnosi se na objedinjavanje u jedan zakon svih uredbi koje definiraju problematiku penzioniranja te kategorije, a treći na deblokadu procesa otkupa stanova, dodjele zamjenskih stanova njenim članovima i omogućavanje onima koji su dobili rješenja da počnu koristiti dodijeljene stanove.

Zahtijeva se i učešće članova boračkih udruženja u svim komisijama za izradu zakonskih i podzakonskih akata koja će regulirati probleme te populacije, kao i u komisijama za reviziju boračkih prava i dodjelu stanova.