BiH
0

Vlada FBiH o troškovima života

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH razmatrala je Analizu kretanja troškova života i cijena na malo u FBiH za period od stupanja na snagu Općeg kolektivnog ugovora do novembra 2007. godine koju je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Zaključeno je da su se stekli uvjeti za povećanje najniže bruto satnice za 10 posto, pa je Vlada taj prijedlog uputila na Ekonomsko-socijalno vijeće, radi njihovog stava, koji će poslužiti kao osnov za donošenje odgovarajuće odluke.

Neadekvatan kvantitativan prikaz unutrašnjih obaveza Federacije BiH i rokovi za njihovo izmirenje koji se realno ne mogu ispoštovati, opredijelili su Vladu Federeacije BiH da, na današnjoj sjednici u Sarajevu, predloži i u parlamentarnu proceduru, u formi Prijedloga po hitnom postupku, uputi izmjene i dopune Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH.

Sukladno tome, a na temelju stvarnog stanja, posebno do sada prijavljenih potraživanja Komisiji za utvrđivanje i realizaciju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti, utvrđena je njihova vrijednost u visini od 500 miliona KM ( umjesto ranijih 900). Istovremeno, promijenjeni su uvjeti pod kojima će se izmiriti te obaveze, pa je početak izdavanja obveznica predviđen najkasnije 1. novembra 2008. godine.

Na osnovu prijava pristiglih na dva Javna poziva za zaposlenike bivšeg FMO i Vojske FBiH utvrđen je i novi iznos obaveza po osnovu neisplaćenih plaća i dodataka u visini od 37,5 miliona ( umjesto ranijih 31,3 miliona) i, radi donošenja novih sudskih rješenja o izvršenju, predviđeno izmirenje ovih obaveza i tokom 2008. godine. Iz istih razloga predloženo je i produženje roka za godinu dana i za izmirenje obaveza prema dobavljačima prijašnjeg FMO stvorenih u periodu od 1.4. 1996. do 31.12.2002.godine te, na temelju verificiranja ovih obaveza od strane ovlaštene Komisije, utvrđena njihova visina od 25 miliona KM ( umjesto 20 miliona kako je bilo ranije).