BiH
0

Vlada FBiH o povećanju najniže bruto-satnice

FENA
Razmatrajući zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH za povećanje najniže bruto satnice, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru zaključila da se, na temelju rasta troškova života u prvih pet mjeseci ove godine, a prema Općem kolektivnom ugovoru, nisu stekli uvjeti za povećanje najniže bruto-satnice, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

No, Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u najkraćem mogućem roku, sačini i dostavi analizu o kretanju troškova života u razdoblju od šestog do devetog mjeseca ove godine.

Na temelju takve analize, Federalno ministarstvo predložit će Vladi FBiH ponovno razmatranje sindikalnog zahtjeva.

Dopunjena odluka o Krivaji

Danas dopunjenom Odlukom o davanju suglasnosti na Prijedlog plana podjele poduzeća IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići na tehnoekonomske cjeline u svrhu privatizacije i utvrđivanju metoda privatizacije, Vlada FBiH je dala i suglasnost na izmijenjene principe raspodjele imovine i obaveza ovog zavidovićkog kolektiva koje je sačinila uprava “Krivaje”.

Ove principe uprava je utvrdila nakon što je Federalna vlada donijela prvobitnu Odluku. Nadzorni odbor poduzeća usvojio je programe privatizacije i početne bilance stanja tehnoekonomskih cjelina, te ih dostavio Agenciji za privatizaciju u FBiH (APF) na dalje postupanje. Na osnovu toga je APF donio Odluku o usvajanju Početnog bilanca i Programa privatizacije svih osam utvrđenih tehnoekonomskih cjelina. Te odluke donesene su uvjete, dok Vlada FBiH ne da suglasnost na promjenu Plana podjele “Krivaje” na tehnoekonomske cjeline.

Vlada FBiH donijela je danas dvije odluke na osnovu kojih prestaje rad Zavoda za agropedologiju d.o.o. Sarajevo, odnosno Poljoprivrednog instituta d.o.o. Sarajevo. Razlog za ovo je što je Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave osnovana dva federalna zavoda - za poljoprivredu i za agropedologiju - kao samostalnih federalnih ustanova.

Njihov zadatak je vođenje stručnih i drugih poslova iz nadležnosti FBiH vezano za poljoprivredno zemljište. Dva federalna zavoda preuzela su poslove, dužnosti, službenu dokumentaciju, opremu, imovinu i zaposlenike od Zavoda za agropedologiju d.o.o. Sarajevo i Poljoprivrednog instituta d.o.o. Sarajevo.

Finansijske odluke

Vlada FBiH je odobrila izdvajanje iz budžeta za 2007. godinu 447.500 konvertibilnih maraka za sufinanciranje Projekta IFAD u trećem kvartalu ove godine. Ovaj projekt, namijenjen razvoju stočarstva i ruralnog financiranja, ima za cilj razvoj poljoprivrede, povećanje zaposlenosti i prihoda seoskih domaćinstava, kao i osiguranje vlastitih izvora hrane, a financiran je kreditom IFAD-a (6.000.000 dolara), OPEC fonda (5.000.000 dolara), Vlade FBiH (3,7 milijuna dolara) i iz ostalih izvora (1,8 milijuna dolara).

Iz ovogodišnjeg proračuna Vlada FBiH je danas odobrila izdvajanje dva milijuna konvertibilnih maraka za financiranje započetih, a neizgrađenih stambenih objekata branioca i članova njihovih porodica. Sredstva će biti upućena prema kantonima u iznosima koji zavise od do sada izgrađenih stambenih objekata. Pri tome će biti vođeno računa o ravnopravnoj regionalnoj zastupljenosti.

Danas je Vlada FBiH odobrila Federalnom ministarstvu zdravstva izdvajanje iz proračuna 1.000.000 KM. Sredstva su namijenjena plaćanju PDV-a za medicinsku opremu nabavljenu na osnovu ugovora ovog ministarstva i “Samsung Corporation”, a koji se financira kreditom Korea Eximbank u okviru projekta “Modernizacija bolnica”, kojeg je odobrila Vlada FBiH.

Kadrovska pitanja

Rješenjem Federalne vlade u Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH ispred Tuzlanskog kantona je imenovan Enver Čosikić. Upravni odbor ove institucije ukupno broji jedanaest članova, a ovo imenovanje izvršeno je nakon što je Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona završilo proceduru i svoj prijedlog uputilo Federalnom ministarstvu zdravstva.