Mostar
0

Vlada FBiH o poslovanju privrednih društava

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH razmatrala je na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Izvještaj Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o poslovanju privrednih subjekata prometa i komunikacija u prošloj godini.

Riječ je o preduzećima u kojima, prema Zakonu o privrednim društvima, ovo ministarstvo vrši upravljanje i kontrolu poslovanja: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar, Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, "Ceste“ d.d. Mostar, BH Pošte Sarajevo, "Sarajevo putevi“ d.d. Sarajevo, BH Telecom d.d. Sarajevo i B&H Airlines d.o.o. Sarajevo.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, koji je u 100 posto državnom vlasništvu, ostvario je rast prihoda za pet posto, a rashoda za šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 31,9 miliona KM, uz neto dobit od šest miliona KM. Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar (55,6 posto državno vlasništvo) imale su u prošloj godini rast ukupnog prihoda za 15 posto, a rashoda za 17 posto. Ostvaren je prihod od 243,06 miliona KM i neto dobit od 17,2 miliona KM.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar (62,76 posto državno vlasništvo) imala je smanjenje prihoda za četiri posto i rashoda za dva posto.Ukupno ostvareni prihod je iznosio 27,3 miliona KM i neto dobit od 1,032 miliona KM.

"Ceste“ d.d. Mostar (državni kapital 51 posto) imale su rast prihoda i rashoda za po 4 posto uz ostvarenih 11,3 miliona KM prihoda i bruto dobit od deset hiljada KM.

"Sarajevo putevi“ d.d. Sarajevo, sa 77,32 državnog kapitala, u prošloj su godini zabilježili smanjenje ukupnih prihoda i rashoda za po 10,7 posto. Ostvaren je prihod od 7,9 miliona KM i bruto dobit od 20 hiljada KM.

U BH Pošte Sarajevo, koje su, u potpunom državnom vlasništvu, prošla je godina okončana padom prihoda od 12 posto i rastom rashoda od jedan posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvaren je prihod od 83,9 miliona KM, a bruto dobit od 562 hiljade KM.

BH Telecom d.d. Sarajevo, sa 90 postotnim državnim vlasništvom, u prošloj je godini zabilježio rast ukupnih prihoda za šest posto i rashoda za jedan posto. Ukupno ostvareni prihod iznosi 612,4 miliona KM, a bruto dobit 162,5 miliona KM.

B&H Airlines d.o.o. Sarajevo, koji je u cijelosti u državnom vlasništvu, zabilježio je u 2007. godini rast ukupnih prihoda od 23,2 posto i rast rashoda za 11,72 posto. Ukupni je prihod iznosio 24,18 miliona KM uz gubitak od 125 hiljada KM.

Vlada je danas zadužila nadležno federalno ministarstvo da, u skladu sa zakonom, pripremi odluke o izdvajanju većeg dijela sredstava rezervi kompanija iz oblasti prometa i komunikacija na ime dividende koja pripada Vladi po osnovu državnog vlasništva.