BiH
0

Vlada FBiH: Nikšić da uputi pismo Čavari

FENA
Vlada Federacije BiH
Vlada Federacije BiH
Federalni premijer Nermin Nikšić upoznao je članove Vlade Federacije BiH, na početku današnje sjednice u Mostaru, s nalogom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare od 20. veljače, kojim zahtijeva obustavu svih aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH.

Danas je zaključeno da, ovim povodom, premijer Nikšić uputi pismo predsjedniku Čavari, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Radi usuglašavanja s novim zakonom o prekršajima, Vlada FBiH je danas utvrdila prijedloge izmjena nekoliko federalnih zakona.

Riječ je o Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH, Zakonu o čeku, Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Zakonu o investicijskim fondovima, Zakonu o jedinstvenom sisitemu registracija, kontrole i naplate doprinosa, Zakonu o budžetima u FBiH te Zakonu o tržištu vrijednosnih papira.

Vlada će ovaj set izuzetno bitnih prijedloga zakona ostaviti Vladi FBiH u slijedećem mandatu koja će odlučiti o njihovom slanju u parlamentarnu proceduru. Ukoliko nova vlada ne bude formirana u razumnom roku, zakone će Parlamentu FBiH uputiti aktualna vlada. Ovo se odnosi i na sve druge danas utvrđene prijedloge zakona.

Utvrđivanju prijedloga zakona prethodilo je usvajanje informacije federalnih ministarstava o usuglašenosti propisa iz njihovih nadležnosti s novim zakonom o prekršajima.

Vlada Federacije BiH je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH. Ovo je učinjeno nakon što je analiza rezultata primjene važećeg Zakona o krivičnom postupku pokazala da su nužne izmjene koje omogućavaju veću učinkovitost u postupanju nadležnih sudova, uz istodobno smanjenje troškova krivičnog postupka.

Jedno od rješenja odnosi se na upućivanje molbe za pravnu pomoć. Naime, molbe suda, odnosno tužitelja za pravnu pomoć u krivičnim predmetima se, prema novom rješenju, dostavljaju inozemnim organima diplomatskim putem, tako što sud, odnosno tužitelj molbe dostavlja Ministarstvu pravde BiH.