BiH
71

Vlada FBiH nije ušla u posjed Feroelektra: Skupština otkazana, radnica završila u bolnici

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: FENA)
Iako je danas u posjed firme Feroelektro trebala ući Vlada FBiH i to nakon što je raskinut kupoprodajni ugovor sa firmom "Stanić-Invest", to je predstavnicima Vlade onemogućeno te je Skupština ovoga preduzeća otkazana zbog nedostatka kvoruma.

Nakon toga, ispred hangara u Halilovićima, u kojem se trebala održati Skupština te Vlada FBiH imenovati svoj Nadzorni odbor i druge upravljačke strukture, odigrala se prava drama.

Ogorčeni radnici i na rubu egzistencije zahtijevali su od članova da se Skupština održi i da se konačno riješi njihova sudbina. No, nisu uspjeli.

"Stanići su pokazali mišiće i nisu dozvolili prisustvo predstavnici Vlade FBiH na Skupštini pod izgovorom da je zakasnila da se prijavi te su onda otkazali Skupštinu zbog nedostatka kvoruma", kazao je za Klix.ba Senad Smajić, predstavnik sindikata Feroelektra.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje je izazvalo bunt među radnicima koji su na rubu snaga u dugogodišnjoj borbi za svoja prava. Jednoj radnici je pozlilo.

"Naša kolegica Munevera Drugovac je završila u bolnici. Ona je i ranije imala moždani udar zbog Feroelektra, kičmu je slomila i evo, kako se čini, agonija se nastavlja", kazao je on.

S druge strane, zahvaljujući velikom broju zaštitara i policije, članovi Skupštine su izjurili i napustili prostorije u svojim automobilima.

Indikativno je, kaže Smajić, da se Skupština pored 6.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora u Titovoj ulici trebala održati u hangaru u kojem su slomljene i prljave stolice.