Parlament FBiH odlučio
0

Vlada FBiH neće finansirati beneficirane penzije

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Većina poslanika nije prihvatila danas izmjene aktuelnog federalnog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koje je predložila opozicija u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Izmjene su bile u nacrtu i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) BiH tražila je na osnovu njih da Federalna vlada iz entitetskog budžeta finansira isplatu beneficiranih penzija u Federaciji te da izmiri dug fondu PIO koji se procjenjuje na oko 106 miliona KM.

Izmjene nisu usvojene na današnjoj sjednici Predstavničkog doma koja je u toku u Sarajevu, u ponovljenom, drugom krugu glasanja poslanika.

Taj drugi krug je obavljen pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika prozivkom, i to pošto su pojedini poslanici parlamentarne većine izrazili sumnju u rezultate prethodnog kruga izjašnjavanja obavljenog elektronskim putem, čiji su rezultati govorili da su izmjene koje predlaže SDP dobile potrebnu većinu.

Tijesni rezultati drugog kruga glasanja koji pak govore da Predstavnički dom ipak ne podržava većinom glasova SDP-ov prijedlog diskutabilni su za predlagača pa je poslanički Klub ove stranke zatražio da mu nakon sjednice bude dostavljen listing, odnosno zapis o drugom krugu izjašnjavanja.

Slične situacije u kojima se rezultati razlikuju u prvom i traženom drugom krugu glasanja nisu rijetkost u parlamentarnoj praksi.

Podršku u drugom krugu zainteresirana strana u Predstavničkom domu Federacije nerijetko osigura za neki zakon ili odluku druge vrste tako što naprosto pozove u skupštinsku salu poslanike istomišljenike koji u prethodnoj fazi nisu bili u sali u momentu izjašnjavanja.