BiH
0

Vlada FBiH najavila konferenciju o rješavanju problema u oblasti boračko-invalidske zaštite i socijalnom sektoru

FENA
Dužnosnici Federalne vlade najavili su za sutra u Sarajevu konferenciju čiji je cilj razgovarati sa svim zainteresiranim stranama prije implementacije Vladinih namjeravanih reformi kojima ona, prema najavama, želi osigurati finansijsku stabilnost u oblasti boračko-invalidske zaštite i socijalnog sektora.

Prema obrazloženju koje su Vladini dužnosnici dali na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, ako problemi u ovom segmentu ne budu riješeni, društvo se može suočiti s velikim teškoćama. Problemi se trenutno ogledaju i u povećanju broja novih aplikanata za ova prava, i to u situaciji kad blizu jedan milion korisnika već ima te prinadležnosti, a Vlada nerijetko interveniše jer drugi sufinansijeri, predviđeni zakonima, ne izmiruju svoje obaveze.

Federalni premijer Nedžad Branković govorit će na konferenciji o Vladinoj namjeri da legislativnom reformom u sektoru boračko-invalidske zaštite objedini tri postojeća zakona u jedan i da shodno tome bude oformljen jedinstven stabilan finansijski izvor za ta davanja.

Premijer je danas na pres-konferenciji izrazio nadu da će na skupu biti prepoznata dobra usmjerenja i dodao da bez još jedne ukupne provjere korisnika, društvo može biti suočeno s ozbiljnim problemima.

Resorni federalni ministar Zahid Crnkić, ilustrujući brojčane podatke, kazao je da aktuelni borački zakon zbrinjava 102.326 korisnika, a zakon o pravima dobitnika ratnih priznanja 5.400. U implementaciji zakona o demobiliziranim borcima od prvog kvartala ove godine traju problemi jer kantonalni nivoi ne izmiruju sve obaveze kao sufinansijeri naknada predviđenih za nezaposlene borce, dodao je.

"Vlada se mora zapitati šta dalje i u socijalnom sektoru", izjavio je na pres-konferenciji ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH Perica Jelečević, naglašavajući takođar urgentnu potrebu legislativne reforme.

Ako se uzmu u obzir aplicirani zahtjevi korisnika ovih prava, za 2008. godinu već nedostaje oko 200 miliona KM. "Ako ne bude reformi, potopićemo se", riječi su ministra Jelečevića.

Dopremijer u Federalnoj vladi i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda smatra da je najavljeni skup svih 'interesnih skupina' u sektoru boračko-invalidske zaštite u Federaciji te u socijalnom sektoru korektan način da se po mogućnosti dođe do konsenzualnog stava i predoči šta sve može biti učinjeno na federalnom, a šta na drugim nivoima.

Osim predstavnika organizatora, Vlade FBiH, na sutrašnju konferenciju pozvano je više od 100 učesnika, predstavnika rukovodstva Federacije, kantona, boračkih udruženja i udruženja invalida, penzionera, sindikata, poslodavaca i drugih učesniika.