BiH
0

Vlada FBiH, kantoni i općine će izdvajati sredstva za opremanje vatrogasaca

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH po hitnom postupku.

Kako je u obrazloženju u ime Vlade kazao direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić, ovim izmjenama se decidno propisuju osiguranje finansijskih sredstava, odnosno izdvajanja za opremanje vatrogasnih brigada pri čemu bi federalni nivo bio u obavezi da izdvaja 0,1 posto budžeta, a niži nivoi (općine, kantoni) 0,5 posto.

U skladu s novim zakonskim rješenjima, društva za osiguranje i druga pravna lica koja se bave osiguranjem imovine pravnih i fizičkih lica, izmjenama i dopunama dužna su izdvajati finansijska sredstva za zaštitu od požara i vatrogastvo u iznosu od šest posto iz ukupnih premija neživotnih osiguranja.

Predstavnički dom je, istovremeno, usvojio i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se općinama daje pravo i na osnivanje liječilišta, uz neke druge ustanove zdravstvene zaštite.

Naime ove dopune Zakona temelje se na odluci Ustavnog suda FBiH, a nakon što je načelnik općine Olovo podnio zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, pri čemu je Sud utvrdio kako član 53. stavak 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti povređuje pravo na lokalnu samoupravu.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, koji je utvrdila Vlada FBiH.

Prema obrazloženju federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, Vlada FBiH se za izmjene i dopune Zakona opredijelila nakon velikog broja inicijativa koje su Federalnom ministarstvu pravde dostavili drugi federalni organi uprave.

Podsjetio je na inicijativu Federalnog ministarstva kulture i sporta da je zbog obaveze proisteklih iz Zakona o mladima, nadležnost ovog ministarstva proširena, te je predloženo da se ono naziva Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih.

Federalni zavod za mjeriteljstvo se briše iz sastava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i pozicionira se u sklopu samostalnih upravnih organizacija.

Tako u sklopu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija više nije Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

Kod Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, promijenjena je odredba koja se odnosi na poslove vojnih evidencija koje je ovo ministarstvo privremeno preuzelo Uredbom o privremenom preuzimanju dijela funkcija prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane.

Sjednica je nastavljena razmatranjem drugih zakona u formi prijedloga i nacrta.