BiH
725

Vlada FBiH jednoglasno usvojila set antikoruptivnih zakona

Piše: E. G.
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je jednoglasno usvojila set antikoruptivnih zakona, koji su već bili u parlamentarnoj proceduri, ali nisu dobili podršku Parlamenta FBiH. Ovog puta zakoni su dorađeni i ponovo će se naći pred parlamentarcima.

Vlada će uputiti zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o prekršajima, te izmjene i dopune Krivičnog zakona.

SDP-u koji je incijator zakona ranije se zamjeralo da oni ne predstavljaju istinsku podlogu za borbu protiv korupcije. Također, Evropska komisija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće te neke druge nevladine organizacije su imale zamjerke na set zakona. Međutim, kako su kazali iz Vlade i SDP-a, ovog puta su zakoni dorađeni, a njima je, navode, zadovoljna i Evropska komisija.

Set nazvan antikoruptivni zakoni jednoglasno je podržan danas na sjenici Vlade, potvrđeno je za Klix.ba, te su ga ministri pohvalili, no hoće li dobiti podršku u Parlamentu ovog puta ostaje da se vidi. Podsjetimo, prošli put protiv Vladinog prijedloga zakona su bili SBB BiH, HDZ BiH i HDZ 1990, pa i SDA čiji su ministri podržali zakone ranije u Vladi.