BiH
0

Vlada FBiH: Javni poziv za projekte iz kulture i sporta

FENA
Vlada Federacije BiH na posljednjoj je sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, razmatrala javni poziv za pretkvalifikaciju i odabir programa i projekata u kulturi i sportu koji će biti sufinansirani iz budžeta FBiH u 2008. godini.

Javni poziv se odnosi na obnovu i zaštitu objekata kulturne i graditeljske baštine BiH na teritoriji Federacije, programe i projekte kulture i sporta od značaja za FBiH te programe i projekte udruženja građana i organizacija u kulturi od značaja za FBiH.

Od interesa za Federaciju BiH smatrat će se programi koji bh. kulturu i kulturne identitete stavljaju u evropski kontekst, stručno utemeljeni, visoke razine kvalitete, ekonomični, profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora te oni koji se održavaju kontinuirano.

U 2008. prednost će imati programi koji promoviraju i razvijaju interkulturalni dijalog.

Kada je riječ o sufinansiranju obnove i zaštite objekata kulturne baštine, novac će se odobravati za projekte javnih objekata kulturne baštine, sakralnih objekata kulturne baštine, arheoloških lokaliteta i nekropola, starih gradova, stambenih objekata kulturne baštine, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, objekata kulture – njihova izgradnja, sanacija i obnova te programe mladih u obnovi i zaštiti kulturne i graditeljske baštine.

Poziv na koji se treba prijaviti do kraja godine sadrži opće i posebne kriterije za raspodjelu novca.

Pravo prijave imaju umjetničke organizacije, ustanove u oblasti kulture, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi na području Federacije BiH, samostalni umjetnici, građani i udruge te jedinice lokalne samouprave.

Prijave na javni poziv koje se odnose na dodjelu novca za programe međuentitetske, regionalne i međunarodne saradnje, državne saveze i takmičenja moraju sadržavati i potvrdu o sufinansiranju Ministarstva civilnih poslova Vijeća ministara BiH i resornog ministarstva Republike Srpske.