BiH
3

Vlada FBiH: Izradit ćemo novu strategiju za borbu protiv korupcije

Klix.ba
U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je održan sastanak Radne grupe za pripremu Prijedloga strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019 i pratećeg Akcionog plana i Koordinacionog tima za koordinaciju aktivnosti u vezi s pripremom za izradu ovih dokumenata, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Sastanku su prisustvovali federalni ministri unutrašnjih poslova i pravde Aljoša Čampara i Mato Jozić, kao i predstavnici Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC-a).

Predsjedavajuća Koordinacionog tima za koordinaciju aktivnosti za izradu ovih dokumenata Edita Kalajdžić istaknula je važnost što skorije izrade Prijedloga strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019 i Akcionog plana za njeno provođenje.

Podržavajući sve aktivnosti za izradu ovih veoma bitnih strateških dokumenata za Federaciju BiH, ministri Čampara i Jozić su naglasili da polazište ovih dokumenata treba biti državna Strategija za borbu protiv korupcije, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i kojom su definisani strateški ciljevi, programi i aktivnosti za čije provođenje su nadležne institucije državnog i entitetskog nivoa i Brčko Distrikta BiH.

Predstavnici CPRC-a su, kao stručni konsultanti za pripremu ovih dokumenata, predstavili koncepciju izrade uspješnog i efikasnog Prijedloga strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019 i pratećeg Akcionog plana.

Sagovornici su se složili da identificiranjem problematičnih oblasti, mogu biti kreirana i najbolja zakonska rješenja za njihovim uređenjem, a čijom primjenom će borba protiv korupcije dati bolje rezultate.