Od 109,8 miliona KM osigurano 6,8
0

Vlada FBiH: Izgradnja magistrale Neum-Stolac od javnog interesa

FENA
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju magistralne ceste Neum - Stolac prema usvojenoj projektnoj dokumentaciji i planskim dokumentima prostornog uređenja.

Riječ je o magistralnoj cesti dužine 48,8 kilometara, podijeljenoj na pet dionica, od kojih je najduža trasa od Bročanaca do Drenovca (25 km).

Ukupni troškovi izvođenja radova na cesti iznose 109,8 miliona konvertibilnih maraka, od kojih je do sada osigurano 6,8 miliona KM.

Za cijelu trasu su izrađene studija izvodljivosti i zaštite okoliša, kao preduslov za pristup izvorima finansiranja.

U svrhu izrade, odnosno dopune projektne dokumentacije, pristupiće se geodetskom snimanju i istražnim radovima te izradi eksproprijacionog elaborata i eksproprijaciji zemljišta i nepokretnosti za potrebe magistralne ceste, saopćeno je iz Urada za odnose s javnošću Federalne vlade.

Korisnik eksproprijacije je JP Ceste Federacije BiH, koje će osigurati elaborat i snositi troškove eksproprijacije, a za realizaciju odluke su odgovorni Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, JP Ceste Federacije BiH i općine Neum i Stolac.