Telefonska sjednica
0

Vlada FBiH izdvojila pet miliona KM za privredna društva

SRNA
Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku o davanju prethodne saglasnosti za realokaciju pet miliona KM iz federalnog budžeta na račun Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH u svrhu podrške privrednim društvima koja bave izvozno orijentisanom industrijskom djelatnošću.

Ova sredstva namijenjena su za realizaciju ugovora zaključenih sa kompanijama iz inozemstva.

Federalna Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela i odluku o davanju prethodne saglasnosti na zaključivanje ugovora o komisionom poslovnom aranžmanu između federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i IGA-e BiH.

Inicijalna sredstva od pet miliona KM, koje je Vlada iz federalnog Budžeta za ovu godinu doznačila Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, bit će realocirana na račun IGA-e.

Ova sredstva IGA-e će deponovati na račun namjenskog depozita u svrhu podrške privrednim društvima sa područja FBiH, koja se bave izvozno orijentisanom industrijskom djelatnošću iz oblasti federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, a za realizaciju ugovora zaključenih sa kompanijama iz inozemstva.

Za potpisivanje ugovora o komisionom poslovnom aranžmanu sa Izvozno-kreditnom agencijom BiH ovlašten je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Federalna Vlada donijela je i Odluku o odobravanju 699.593 KM budžetskih sredstava iz Tekuće rezerve za ovu godinu federalnom Ministarstvu za pitanja boraca i invalida rata.

Riječ je o drugoj tranši jednokratne novčane podrške za 1.511 pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su otpušteni iz službe u Oružanim snagama BiH i penzionisani 2010. godine.

Prethodno je za ove svrhe odobrena prva tranša u istom iznosu, što ukupno za ove namjene iznosi 1.399.186 KM, odnosno 926 KM po svakom pripadniku.

Ranije je već dogovoreno da će ovi pripadnici, u skladu sa aneksom Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, biti u jedinstvenom Zakonu o povoljnijem penzionisanju koji se, kao nova strukturalna odrednica, treba usvojiti do kraja januara 2013. godine.