BiH
6

Vlada FBiH izdvojila novac za Počitelj, vodopad u Jajcu i slapove Kravice

Klix.ba
Počitelj
Počitelj
Vlada Federacije BiH danas je prihvatila Program utroška sredstava "Transfer za sanaciju Počitelja" za koji je u budžetu planirano 350.000 KM.

Sredstva će biti raspodijeljena za izvođenje radova na revitalizaciji Pašine tabije i nadzor nad izvođenjem radova. Planirani radovi, za koje je izdvojeno 325.000 KM, uključeni u drugu fazu revitalizacije Pašine tabije su: multimedijalni centar-oružarnica, Kula stražara-muzejski prostor, scena sa gledalištem, sanitarni blok sa pomoćnim prostorima, vidikovac sa stazama i uređenje vanjskih površina i prilaza. Za nadzor je izdvojeno 25.000 KM.

Usvojen je i Programa utroška sredstava "Transfer za sanaciju korita vodopada Plive – Jajce" za što je planirano 350.000 KM.

Zaštita od urušavanja

Za izradu projektne dokumentacije za završno uređenje desnog boka vodopada rijeke Plive u u Jajcu bit će izdvojeno 50.000 KM, a za izvođenje radova i nadzor 300.000 konvertibilnih maraka.

Na ovaj način će biti zaštićeni i sanirani dijelovi sedrenog masiva koji su nakon prethodne konstruktivne sanacije desnog boka vodopada ostali nezaštićeni od daljeg urušavanja, te urediti pristupna staza (šetnica) ili drveni most i vidikovac na ovoj strani vodopada.

Predviđena je i sanacija i uređenje postojećeg puta za interventna vozila na lijevoj obali Vrbasa, natkrivanje vidikovca na lokaciji bivšeg Paviljona, postavljanje ograde, klupa za sjedenje, korpi za otpatke itd, te postavljanje rasvjete za cijeli prostor, posebno za vodopad.

Također je usvojen Program utroška sredstava za sanaciju donjeg toka rijeke Trebižat i slapova Kravice i Koćuše za što je predviđeno 400.000 KM.

Pješačke staze i kupalište

Sredstva u iznosu od 35.000 KM bit će iskorištena za izradu projektne dokumentacije, odnosno izradu glavnih projekata uređenja pješačkih staza u zoni pješačkog mosta, sanitarnog čvora i kupališta sa potrebnim parkovnim mobilijarom i rasvjetom glavnog objekta na ulaznom dijelu.

Za izgradnju pješačkog turističkog mosta preko Trebižata u zoni kupališta, te za izvođenje radova na uređenju pješačkih staza u zoni pješačkog mosta, sanitarnog čvora i kupališta predviđeno je 350.000 KM, dok se ostatak sredstava u iznosu od 15.000 KM odnosi na nadzor nad izvođenjem radova.

Cilj ovog projekta je očuvanje tradicije, prirodne baštine, te uklapanje u prirodni ambijent, čime će ova dobra predstavljati dio turističke ponude područja u kome se nalaze, odnosno Federacije BiH. Istovremeno će ovi objekti koji su od ambijentalne vrijednosti postati dio kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.