BiH
10

Vlada FBiH izdvojila 450.000 KM za finansiranje Crvenog krsta FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH je na današnjoj 102. sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Dopunama se precizno reguliraju prava i dužnosti federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora policije u slučajevima kada se radi o nadležnostima Federacije i kada je u većem obimu narušen javni red i mir, sigurnost građana, osoba koje obavljaju svoje službene dužnosti i imovina, u slučaju vanrednih situacija u dva i više kantona.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, kojom se omogućava Vladi FBiH da u slučaju spriječenosti ministra finansija, ovlasti osobu kako bi se u vanrednim okolnostima zadržao kontinuitet u izmirenju obaveza Vlade Federacije BiH.

Federalna vlada je danas razmatrala Prednacrt zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije Bosne i Hercegovine, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Cilj je putem utvrđivanja maksimalnih iznosa, ograničiti visinu naknada i plaća za članove organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije BiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Nakon rasprave zaključeno je da radna grupa koja je radila na izradi ovog zakonskog rješenja ugradi sve prijedloge i sugestije koje su danas izrečene kako bi ovaj propis bio pravedniji i ujednačeniji, te da će se Vlada o takvom tekstu izjasniti na jednoj od narednih sjednica.

Vlada FBiH donijela je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu u iznosu od 450.000 KM za finansiranje Crvenog krsta/križa Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Zbog obaveza ministara, 102. sjednica Vlade FBiH bit će nastavljena sljedeće sedmice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.