Novac za održivi povratak
0

Vlada FBiH izdvojila 1,48 miliona KM za Srebrenicu

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Federalna vlada je današnjom Odlukom usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava Budžeta za 2011. godinu s transfera namijenjenog za podršku povratku iz Republike Srpske izbjeglica i prognanih osoba s područja Posavine u ukupnom iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka.

Najveća stavka od 800 hiljada KM u ovoj raspodjeli je izdvojena za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata zdravstvene zaštite, vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu.

Ukupno se 700 hiljada KM izdvaja za pomoć u zapošljavanju povratnika u maloj privredi i poljoprivredi, a 500 hiljada za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata zajedničkog tipa stanovanja.

Prema utvrđenim kriterijima raspodjele za rekonstrukciju stambenih jedinica aplikanti za dodjelu pomoći trebaju izraziti namjeru za povratkom u ranija prebivališta, biti vlasnici stambene jedinice ili imati na nju stanarsko pravo uz uvjet da je ona neuslovna i da kandidati i članovi nihove uže porodice nemaju uslovna stambenu jedinicu u vlasništvu u drugim područjima BiH.

Posebni se kriteriji odnose na sadašnje uslove stanovanja kandidata za dodjelu pomoći, njihovo imovinsko stanje, invalidnost, status samohranih roditelja i staratelja, ili da se radi o šehidskim porodicama, demobilisanim nezaposlenim borcima, porodicama nestalih osoba i bivšim logorašima.

Donesena je i Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele za podršku implementacije održivog povratka izbjeglih i prognanih sa područja regije Srebrenica u ukupnom iznosu od 1,48 miliona KM osiguranih u budžetu za ovu godinu.

Ova će se sredstva koristiti za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture (1,2 miliona KM), a preostalih 248 hiljada KM za obnovu i izgradnju objekata zdravstvene zaštite, te objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera kao i ostalih od opšteg značaja.

Usvojeni su i kriteriji raspodjele ovih sredstava za koja će moći aplicirati registrovani pravni subjekti koji će dodijeljenu pomoć koristiti u rješavanju problema i potreba povratničke populacije sa prostora općina Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica i Milići.

Odabir korisnika ove pomoći će se vršiti u skladu s propisanim, a raspodjela sredstava prema Planu povratka, obnove gradnje i razvoja održivog povratka u 2011. godini.

Za svako odobravanje sredstava za ove namjene će federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica donijeti posebnu odluku. Trećom današnjom odlukom usvojen je Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Tekući transfer za programe podrške razvoja regije Srebrenica" utvrđenih Budžetom FBiH za 2011. godinu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica u visini od 3.000.000 KM.

Radi se o podršci sufinansiranju investicionih projekata koje pravni subjekti finansiraju iz vlastitih i kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH, na prostoru Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Vlasenice, Osmaka i Milića.

Kreditni projekt ima za cilj da pruži finansijsku podršku subjektima privrede i obrta kojima nedostaju finansijska sredstva radi pokretanja i realizacije svojih investicijskih projekata, a investiraju najmanje 20 posto vlastitih sredstava.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osigurava nepovratna/grant sredstva u iznosu od 40 posto, a preostalih 40 posto od ukupne vrijednosti projekta osigurava Razvojna banka FBiH, kao kreditna sredstva.

Ovakvom odlukom Vlada FBiH i resorno ministarstvo žele da podstaknu i privuku snažnije privredne subjekte da investiraju u razvoj ovog kraja i otvaranju novih radnih mjesta.