Vahid Hećo
0

'Vlada FBiH ima snage da zaštiti državu i radnike'

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo posjetio je danas sjedište Sindikata ArcelorMittal Zenica.

Sa svojim domaćinima, predsjednicima Sindikata AMZ-a Islamom Imamovićem, Sindikata metalaca BiH, Ismetom Bajramovićem i Sindikata metalaca ZDK-a Jakovom Nikićem, ministar Hećo razgovarao je o aktuelnoj situaciji u kompaniji, s naglaskom na zahtjeve Uprave kompanije za revidiranjem ugovorenih obaveza, stanju zaštite na radu i zaštiti okoliša itd.

"Ovaj će mi sastanak dobro doći pred sastanak s upravom ArcelorMittal Zenica koji će se na njihov zahtjev održati iduće sedmice. Moramo biti realni. Ne smije doći u pitanje status radnika, uvjeti rada, plaće. Očito je da Mittal neće moći da ispoštuje ugovorene obaveze koje je preuzeo, ali isto tako ni Vlada svoje obaveze neće moći ispuniti. Ima još spornih pitanja između Željezare i Mittala. Puno je otvorenih pitanja, komisija radi, dosta je tačaka usaglašeno. Iz Mittala traže da razgovaramo o problemu nekretnina, rude na deponiji, rezervnih dijelova kojih ima u velikim količinama, povoljnijoj cijeni električlne energije i gasa“, izjavio je nakon posjete Departmentu Visoka peć, federalni ministar Vahid Hećo.

On je najavio da Vlada koja je vlasnik osam posto kapitala u AsrcelorMittal Zenica ima moć da zaštiti interese države i radnika, te je dodao da ArcelorMittal Zenica kao i sve druge kompanije mora poštovati zakone BiH koji se odnose na zaštitu okoliša.

Čelnici Sindikata AMZ-a informirali su, kako je u kompaniji od 3.784 uposlenih, u julu na privremenom prekidu rada bilo 1.300 ljudi.

"Proizvodnja je manja za 30 posto, a na čekanje se šalje sve veći broj radnika. Nećemo dozvoliti da se broj uposlenih smanji ispod broja dogovorenog kupoprodajnim ugovorom. Zato od Vlade tražimo podršku“, izjavio je Islam Imamović, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo u poslijepodnevnim satima prisustvovat će sjednici Skupštine Kantonalnog odbora Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona.