BiH
79

Američka kompanija Howell Machine preuzima namjensku industriju u BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu između Vlade Federacije BiH i američke kompanije "Howell Machine, Inc." u oblasti proizvodnje, razvoja i prometa naoružanja i vojne opreme, potpisan je danas u Sarajevu.

Memorandum su, uime Vlade FBiH, potpisali premijer FBiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i predsjednik i vlasnik kompanije "Howell Machine, Inc." David Howell.

Ministar Trhulj je nakon potpisivanja izjavio da je u protekle tri godine napravljen značajan iskorak u razvoju namjenske proizvodnje u FBiH čiji je obim povećan s oko 40 miliona KM u 2010. na 160 do 200 miliona KM, koliko se očekuje u 2013., što je daleko ispred planova utvrđenih strategijom razvoja namjenske industrije.

"Zaključili smo da onim čime trenutno raspolažemo dostižemo svoj maksimum i da bismo za novi iskorak trebali naći strateškog partnera koji će donijeti nove tehnologije i nove načine upravljanja namjenskom industrijom", istakao je Trhulj.

Dodao je da je jedno od rješenja i strateško partnerstvo s kompanijom "Howell Machine, Inc." koja je u BiH prisutna više od godinu dana i ima potpisane ugovore s preduzećima "Igman" d.d. Konjic i "Unis Ginex" d.d. Goražde, koji su značajno doprinijeli razvoju tih preduzeća, povećanju njihove proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta.

"Ideja je da na osnovu ovog memoranduma u narednih nekoliko mjeseci bude potpisan ugovor o najmu s "Howell Machine, Inc." na period od 10 godina pri čemu će Vlada FBiH ostati vlasnik a američka kompanija će upravljati preduzećima "Igman" Konjic, "Unis Ginex" Goražde, "Binas" Bugojno, PRETIS Sarajevo i "Zrak" Sarajevo", potcrtao je Trhulj.

Pojasnio je da Vladu iz ovog ugovora interesuje povećanje zaposlenosti u namjenskoj industriji, uvođenje novih tehnologija i NATO-ovih standarda, dok "Howell Machine, Inc." interesuje profit.

"Mislim da smo izabrali pravog partnera, da ćemo dobiti nova tržišta i da ćemo ubrzati uvođenje NATO-ovih tehnologija i NATO-ovog kodifikacijskog sistema, kao i približavanje BiH tom savezu",naglasio je Trhulj.

Predsjednik i vlasnik kompanije "Howell Machine, Inc." David Howell izjavio je da je njegova i namjera njegove grupe kompanija da rade s bh. fabrikama i njihovim rukovodstvima da bi ih upoznali o drugačijim načinima poslovanja vezano za predstavljanje proizvoda na velikom američkom tržištu, kao i na međunarodnom tržištu.

"Nadamo se da će, uz podršku Vlade, ovo postati dugotrajna veza koja će umnogome poboljšati kvalitet života i zaposlenosti u i oko gradova u kojim se nalaze ove fabrike", istakao je Howell.

"Howell Machine, Inc.", sa sjedištem u Lewistonu, država Idaho, američka je kompanija koja se bavi proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja, vojne opreme i drugih artikala odbrambenih tehnologija.

Na tržištu Bosne i Hercegovine prepoznata je kao najveći pojedinačni kupac artikala iz proizvodnih programa namjenske industrije Federacije BiH.

Riječ je o kompaniji koja je u 2013. zaključila ugovore u vrijednosti oko 65 miliona eura s privrednim društvima "Igman" Konjic i "Unis Ginex" Goražde, te donijela odluku o investiranju u proširenje kapaciteta za proizvodnju inicijalnih sredstava u "Unis Ginex" d.d. Goražde.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH-Sektora nadležnog za izdavanje dozvola, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Vlade FBiH, međunarodnih organizacija i Federalne direkcije za namjensku industriju.