BiH
19

Vlada FBiH: Hrvatska mora obustaviti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija/AFP
Foto: Ilustracija/AFP
Prihvativši danas informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je izrazila protivljenje aktivnostima Republike Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. S tim u vezi, Federalna vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da, koristeći diplomatske i međunarodno-pravne mogućnosti, poduzme sve aktivnosti za obustavljanje ovih aktivnosti Republike Hrvatske.

Trgovska gora u hrvatskoj općini Dvor udaljena je manje od tri kilometra od granice s BiH, a ta lokacija je ispresijecana vodotokovima koji predstavljaju centralno slivno područje prema rijekama Uni i Kupi.

Potok Žirovac, koji protiče područjem predviđenim za odlagalište radioaktivnog otpada, direktno se ulijeva u Unu, čija se voda koristi za piće, navodnjavanje zemljišta, kupanje i druge turističke sadržaje. Područje Trgovske gore je od krečnjaka, sa strmim nagibima i unutrašnjim pukotinama, pa su stijene vodopropusne, što dodatno ukazuje da ova lokacija nije prihvatljiva za odlaganje radioaktivnog otpada. Uz to, ovo područje se nalazi u 6. i 7. trusnoj zoni s jakim vertikalnim i horizontalnim rasjedima.

Krajem aprila 2015. godine općine Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša iz Federacije BiH, kao i Novi Grad i Kostajnica iz Republike Srpske, potpisale su akt kojim izražavaju žestoko protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, tražeći od svih nadležnih institucija obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada.

U suprotnom, određivanjem lokacije Trgovska gora za odlagalište nuklearnog otpada mogu biti nanesene nesagledive posljedice po zdravlje i život stanovnika u neposrednoj blizini.