BiH
0

Vlada FBiH: Hapšenja i pretresi u RS-u uznemirili povratnike

FENA
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu upoznata s usmenom informacijom federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica o aktuelnim dešavanjima u povratničkim sredinama u Republici Srpskoj.

Konstatirano je da su hapšenja i pretresi vršeni posljednjih dana u Republici Srpskoj unijeli uznemirenost među povratnicima u ovom entitetu, prije svega Bošnjacima.

S tim u vezi, Federalna vlada će od Vijeća ministara BiH tražiti informaciju o svim posljednjim događanjima i uključivanje nadležnih državnih institucija u cijeli ovaj slučaj, kao i u zaštitu individualnih ljudskih prava povratničke populacije.

Federalna vlada konstatira da pri svakom postupanju prema povratnicima treba polaziti od onoga kroz šta su u nedavnoj prošlosti prošli i šta su doživjeli i preživjeli, jer riječ je o najranjivijoj i najosjetljivijoj populaciji.

Resorni federalni ministar Edin Ramić danas je zadužen da hitno obiđe područja na kojima su izvršeni pretresi i hapšenja.

Vlada FBiH izražava bezrezervno opredjeljenje u borbi protiv terorizma i drugih oblika ekstremnog ponašanja, ali naglašava da sve to treba raditi na zakonit način, uz poštivanje načela prava na pravično suđenje i presumpciju nevinosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.