BiH
0

Vlada FBiH: Donošenje Zakona o policijskim službenicima je nužno

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u žurnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH. Što žurnije donošenje ovog zakona nužno je zbog rada Federalne uprave policije koja se nalazi u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i za njega obavlja operativne policijske poslove.

Za razliku od SIPA-e, Granične službe i kantonalnih MUP-ova, Federalna uprava policije, sukladno važećim zakonskim odredbama, nema mogućnost upošljavanja policijskih službenika s određenim policijskim iskustvom. Naime, Zakonom koji je na snazi, a čije se izmjene i dopune predlažu, propisano je kako policijski službenik pristupa u policiju s činom policajca, a popuna radnih mjesta koja iziskuju više činove moguća je samo kroz unaprjeđenje u službi.

Zbog toga je Federalna uprava policije došla u situaciju da ne raspolaže dovoljnim brojem iskusnih policijskih službenika i onih s višim činovima. Na primjer, Sektor za kriminalističku policiju upošljava samo 50 posto potrebnog kadra.

Izmjene i dopune Zakona omogućavaju Federalnoj upravi policije popunu upražnjenih mjesta iskusnim policijskim službenicima i višim činom.

Donošenje ovog zakona po žurnom postupku nužno je i radi izvršenja obveza spram decertificiranih policajaca. Također, na ovaj način se stvaraju uvjeti za poboljšanje materijalnog statusa policajaca, odnosno predlaže da najniži koeficijent čina policajca bude jednak najnižem koeficijentu namještenika sa srednjom stručnom spremom u federalnim tijelima uprave.