Telefonska sjednica
0

Vlada FBiH donijela odluku o dodjeli sredstava "Terminalima Federacije"

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) donijela je danas odluku o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu sredstava putem Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) u iznosu od četiri miliona KM privrednom društvu "Terminali Federacije" Sarajevo.

U saopštenju Vlade FBiH pojašnjava se da je riječ o dijelu sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji "Pozajmljivanje i učešće u dionicama - ostala domaća pozajmljivanja".

Dodjela ovih sredstava biće izvršena putem IGA u skladu sa odredbama Ugovora o komisionom poslovnom aranžmanu zaključenom 12. marta između IGA kao komisionara i federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije kao komitenta.

Federalna Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela i zaključke kojima IGA daje saglasnost da do dana uplate cjelokupnog iznosa sredstava odobrenih Ugovorom o komisionom poslovnom aranžmanu, može privremeno koristiti dio sredstava od 4.000.000 KM od sredstava ranije odobrenih 5.000.000 maraka po Ugovoru o komisionom poslovnom aranžmanu od 24. decembra prošle godine za privredno društvo “Energoinvest” Sarajevo.

Sredstva će, po uslovima šest komercijalnih banaka za odobrenje kredita i puštanja sredstava na račun “Terminala Federacije” u ukupnom iznosu od 15.000.000 KM biti deponovana kod svake banke učesnice proporcionalno njenom učešću u ukupnom iznosu kredita, a u svrhu isplate banci - korisniku garancije, u slučaju protesta mjenice.

Vlada FBiH danas je dala i saglasnost preduzeću "Elektroprivreda BiH” Sarajevo za dodjelu sponzorskih sredstava Nogometnom savezu BiH od 200.000 KM, Košarkaškom savezu BiH 100.000 KM, te Rukometnom savezu BiH i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH po 50.000 KM.