Izmijenjena dosadašnja lista
0

Vlada FBiH: Donesena odluka o listi esencijalnih lijekova

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović kazao je na konferenciji za novinare da se radi o revidiranoj listi u odnosu na dosadašnju.

Prema njegovim riječima, tokom prve revizije se došlo do nove liste koja ide na teret zdravstvenog osiguranja, a proširena je sa novim kriteriimja u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

“Na toj listi našli su se lijekovi koju su na prvom mjestu prošli kompletne laboratorijske analize Agencije za lijekove, zatim koji su imali kontrolu svih serija za lijekove, te koji su imali pakiranje primjereno državi odnosno entitetu gdje se prometuju“, istakao je Mesihović dodajući da je to bio jedan od elementarnih uslova za ono šta će ući na listu.

Prema njegovim riječima, A Lista je proširena za otprilike 10 posto i rukovodila se najsavremenijjim pristupom revizije i trendovima u svijetu.

„Lista je simulirana po potrošnji u kantonima koji su bili dostupni, i na osnovu rezultata od prvih šest mjeseci ove godine mogu reći da je minimalna ušteda na godišnjem nivou 20 miliona KM“, istakao je Mesihović.

Tih 20 miliona, kako je kazao, omogućilo je da se proširi i poveća dostupnost i izjednače prava pacijenata na adekvatan i kvalitetan lijek u svim dijelovima FBiH.

Ministar kaže da se pokušao povećati i udio domaće proizvodnje na tržištu.

„Dosad je na listama oko 84 posto lijekova bilo strane proizvodnje, a domaće 16 posto. Prema našem novom Pravilniku, obavezno je na svakom generičnom lijeku da bude domaće proizvodnje“, kazao je Mesihović napominjući da je napravljena i B lista, te da na dvije liste ima oko 220 lijekova.

„Mislim da sa ovim ispunjavamo jedno od naših obećanja, a to je pokušaj izjednačavanja dostupnosti istih lijekova u svim kantonima Federacije BiH“, zaključio je Mesihović.