BiH
0

Vlada FBiH dala saglasnost za kredit za obnovu mostarske gimnazije

Klix.ba
Mostarska gimnazija
Mostarska gimnazija
Uz Informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o financiranju obnove objekta Gimnazija u Mostaru, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela odluke o davanju saglasnosti za prihvatanje kredita Razvojne banke Vijeća Europe za finansiranje tog projekta i za zaključivanje Supsidijarnog kreditnog sporazuma po tom osnovu između Federacije i Bosne i Hercegovine o preuzimanju obaveze vraćanja ovog kredita.

Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Federalne vlade, riječ je o kreditu u iznosu od 1.035.000 eura za koji je Bosna i Hercegovina aplicirala kod Razvojne banke Vijeća Europe po preporuci Federalne vlade. Za ovaj iznos kredita Vlada će prijedlog kreditnog zaduženja podnijeti Parlamentu FBiH na odobrenje. Rok otplate kredita je 20 godina, uz grejs period do pet godina.

Ukupna vrijednost projekta obnove Gimnazije Mostar, čija rekonstrukcija i opremanje imaju poseban značaj za započeti proces uspostave zajedničke administracije u ovoj i ostalim sličnim školama u Federaciji BiH, procijenjena je na 2,075 miliona eura.

U dosadašnjem toku obnove u ovaj projekt uloženo je 1,88 miliona KM, a kako se ukazala potreba za osiguranjem dodatnih sredstava, prihvaćen je ovaj povoljan kredit.

Za projekt je zadužena Jedinica za implementaciju u nadležnosti Grada Mostara, stoji u saopćenju.