BiH
0

Vlada FBiH dala saglasnost na prihvatanje tri međunarodna kredita

FENA
Federalna vlada je na sjednici ove sedmice dala suglasnost za prihvaćanje tri međunarodna kredita, a sredstva su namijenjena za projekte rekonstrukcije željeznica, obnove Hidroelektrane Rama i vodoopskrbe općine Posušje.

Kredit Fonda za međunarodni razvoj OPEC od 12 milona američkih dolara koristit će se za Projekt rekonstrukcije željeznica, odnosno rekonstrukciju pruge na dionici Sarajevo-Bradina dužine 40,95 kilometara, a predviđa ugradnju sistema za osiguranje, telekomunikacije, elektroradove, rehabilitaciju kontaktne mreže, kao i povezivanje novih sistema i opreme sa postojećim postrojenjima.

U drugom slučaju riječ je o kreditu od 10 milijuna eura i financijskom doprinosu od sedam milijuna eura njemačkog KfW-a za BiH za projekt obnove Hidroelektrane Rama. Na ovaj način KfW kofinansira Projekt energetike (IV) financiran od Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

Kreditno zaduženje od 10 milijuna eura će se otplaćivati u 24 polugodišnje rate, uz kamatnu stopu koju odredi KfW. Date su i druge neophodne suglasnosti za ovaj kredit i to na Nacrt sporazuma o zajmu, financiranju i projektu između BiH i FBiH i Elektroprivrede HZ HB Mostar za ovaj projekt, Nacrt sporazuma o arbitraži između navedenih učesnika i na Supsidijarni kreditni sporazum između FBiH i BiH za ovaj kredit.

Kreditni sporazum između BiH i Austrijske kreditne banke iz Beča, vrijedan 2,498 milijuna eura, namijenjen je financiranju Projekta vodoopskrbe općine Posušje. Radi se o robnom kreditu - vodovodne cijevi od OSTP-a iz Beča koji je dao garanciju Općini Posušje od 50 godina za kvalitetu i trajnost proizvoda što je bilo odlučujuće u odabiru ovog proizvođača.

Za sva tri kreditna zaduženja Vlada će zatražiti odobrenje Parlamenta FBiH.