Ministrica Meliha Alić
0

Vlada FBiH čini sve da se poboljšaju uvjeti studiranja

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru donijela odluku kojom će se povećati subvencije smještaja i ishrane studenata sa 170 na 189 konvertibilnihh maraka po jednom studentu mjesečno.

Kako je na konferenciji za novinare kazala federalna ministrica obrazovanja i znanosti Meliha Alić, do ove odluke je došlo usljed povećanja cijena usluga smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima.

"Ovom odlukom smo odgovorili na zahtjeve studenata i Zajednice studenstkih centara, što govori da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti čine sve kako bi se poboljšali uvjeti studiranja", kazala je ministrica te dodala da će Vlada za subvencije smještaja i ishrane studenata ove godine izdvojiti oko 700 000 KM.

Ministrica Alić je na konferenciji za novinare kazala da je Vlada FBiH na današnoj sjednici izdvojila sredstva i Agenciji za standarde i ocjenjivanje u obrazovanju u FBiH i RS u iznosu od 200.000 KM te Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje 100.000 KM.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti te Vlada FBiH podržava osnivanje državnih struktura koje trebaju propisati i pratiti provođenje ujednačenih standarda u oblasti obrazovanja i pratiti učenička dostignuća. Ovo je vrlo važna odluka i vodi ka integraciji obrazovnog sustava u BiH", kazala je ministrica Alić.

Federalni ministar pravde Feliks Vidović izvjestio je na konferenciji za novinare da je Vlada FBiH danas utvrdila te u u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Po ministrovim riječima, predloženi zakon predstavlja sastavni dio reforme krivičnog zakonodavstva, kao i harmonizaciju sa zakonom na državnoj razini.

"Najnovije izmjene i dopune imaju za cilj preciziranje određenih rješenja i uvođenje novih koja bi doprinijela pravednijem i efikasnijem krivičnom postupku", kazao je Vidović, dodavši da će se novim zakonom, između ostalog, uvesti mogućnost pretresanja kompjuterskih sustava i drugih kompjuterskih i elektronskih uređaja.

Ministar Vidović je kazao da je Vlada FBiH danas raspravljala i o Prednacrtu zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, te je zaključila da će se o njemu izjasniti na narednoj sjednici, nakon što u ponuđeni tekst budu ugrađene primjedbe i prijedlozi s današnje rasprave.

Vidović je pojasnio da ima određenih dvojbi oko dijelova zakona, posebice koje se tiču sukoba interesa članova općinskih vijeća. Kako je pojasnio ministar, u većini općina vijećnici imaju paušal od 50 do 100 KM pa se postavlja pitanje je li uputno da se tim vijećnicima uskrati mogućnost sudjelovanja u nizu drugih aktivnosti, a koje bi se suprostavljale ovim zakonom o sukobu interesa.

Ministar je kazao da je Federalno ministarstvo pravde zaduženo da o prijedlozima s današnje rasprave obavi razgovor s predstavnicima OHR-a, koji su sudjelovali u pripremi Prednacrta.