BiH
14

Vlada FBiH će od uprava preduzeća tražiti informacije o visinama plaća

FENA
Povodom podataka Poreske uprave FBiH kojima su prezentirane enormno visoke plaće u javnom sektoru, Vlada FBiH je danas na sjednici u Sarajevu zaključila da od uprava i predstavnika državnog kapitala u preduzećima u kojima nema većinsko vlasništvo, kao dioničar, zatraži informaciju o visinama plaća i na osnovu kojih akata se one isplaćuju.

Kada je riječ o preduzećima s većinskim državnim kapitalom, Vlada je formirala radnu grupu koja ima zadatak da sagleda rješenja iz važećeg zakona o plaćama u ovim privrednim društvima i predloži izmjene s ciljem uključivanja u zakon i brojnih agencija.

Na čelu radne grupe je sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, a čine je predstavnici federalnih ministarstava pravde, finansija, energije, rudarstva i industrije, koje je formalni predlagač i Ureda premijera.

Rok za završetak ovog posla je 30 dana.

Vlada je, također, konstatovala da su se sva javna preduzeća (EPBiH, Autoceste FBiH, Ceste FBiH, BH Telecom) pridržavala zakonskih odredb,i kao i ograničenja kod isplate plaća, što je u skladu i sa finansijskom disciplinom i štednjom koju od početka ovog mandata Vlada provodi i kad je riječ o ministarskim primanjima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.