27.02.2013. u 16:34

Vlada FBiH: Brojni problemi uočeni na probnom popisu stanovništva

U probnom popisu na teritoriji Federacije BiH uočeni su određeni problemi finansijske, organizacione i metodološke prirode, koji bi trebalo da budu uklonjeni do početka glavnog popisa, navodi se u informaciji o provedenom Probnom popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2012. godine za područje FBiH, koju je danas prihvatila federalna Vlada.

Vlada FBiH: Brojni problemi uočeni na probnom popisu stanovništva

Vlada FBiH

Iz Vlade FBiH saopšteno je da bi preporuke pri otklanjanju uočenih problema trebali dati posmatrači Međunarodne posmatračke operacije, čiji je zadatak posmatranje cjelokupnog popisa, te ocjena ispunjenosti međunarodnih standrada i kriterijuma u njegovom provođenju.

Federalni Zavod za statistiku proveo je Probni popis na teritoriji svih 10 kantona.

Vlada FBiH donijela je odluku o zaduženju FBiH putem emisije trezorskih zapisa radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom FBiH za 2013. godinu, u nominalnom iznosu do 60 miliona KM.

Usvajanjem ove odluke stvara se pretpostavka za provođenje daljih aktivnosti na prikupljanju sredstava planiranih ovogodišnjim budžetom.

Vlada je prihvatila informaciju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o potrebi produženja važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za 2013. godinu.

Predloženo je da se nova strategija radi za petogodišnji period od 2014. do 2018. godine, te naglašeno da bi bilo izuzetno važno da se, u međuvremenu, izmijeni odredba Zakona o poljoprivredi o periodu važenja strategije, jer je najoptimalnije da se ona uradi za period od sedam godina, po evropskom standardu, dakle od 2014. do 2020. godine.

Na taj način bi, kako se navodi, bilo obezbijeđeno usklađivanje aktivnosti u FBiH sa Strateškim planom harmonizacije poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja EU čiji je ključni cilj uspostavljanje okvira za postepenu harmonizaciju politika, programa, institucija, zakona i drugih propisa, sistema i službi unutar BiH sa EU standardima u poljoprivredi.

Vlada FBiH potvrdila je sporazume o utvrđivanju konačne osnovice za obračun plata za 2012. godinu u visini od 315 KM, postignute između pregovaračkih timova Vlade i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, te Sindikata službenika federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.
(SRNA)


Komentari na članak - Ukupno: 12
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari
 

SDP JE sa SDA


USVOJILA sa genocidasima srbima u Decembru 2011-e godine IZBACIVANJE clanka 48 CIME su bacili u kantu smeca 2 000 000 protjeranih Bosnjaka , a i 300 000 ub.ijenih Bosnjaka koje su genocidasi... Pročitaj više

 

BITNO JE BITI BOSNJAK !

BBB !

Nacija - Bosnjak
Vjeroispovjest - Islam
Jezik - Bosanski !

I TACKA !

 

Samo da skontaju ko su i kojim jezikom govore i rješen problem...

 

Svaka čast pa su se ovi novi, nakon toliko vremena isčekivanja, bar udostojili da načine korake naprijed po ovom pitanju

 

Sve što sluti na neku problematiku je SDA maslo

 

Ima sposobnih ljudi koji mogu uraditi puno stvari,ali na zalost zanemareni su jer im ovi foteljasi koji su na vlasti od zavrsetka rata pa na dalje nedaju da rade za drzavu jer onda oni nebi mogli krasti... Pročitaj više

 

Ako se bilo sta pitaju ovi koji nas lazu i obmanjuju 17 godina,onda od popisa nema nista,a od dogovora jos manje.

 

Po mom misljenju ce Vlada ovo rjesiti,mislim da ako nema SDa i drugih opstruirajucih stranaka,da nebi trebalo biti problema.

 

Neka Vlada nađe najbolje rješenje za otklanjanje ovih problema, mada ne sumnjam u njihovu sposobnost

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE