BiH
0

Vlada Egipta godišnje izdvoji 50.000 KM za studente u BiH

FENA
Vlada Arapske Republike Egipat dodijelila je i ove školske godine 50 stipendija studentima, među kojima su i studenti Srebrenice i studenti s posebnim potrebama.

Ceremonija dodjele stipendija ovim studentima upriličena je danas u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

Ambasador Arapske Republike Egipat u BiH Mohamed Nasrat kazao je da Ambasada Egipta već tradicionalno provodi program Vlade Egipta za pomoć studentima BiH koji studiraju na univerzitetima BiH, te već sedmu godinu zaredom dodjeljuje stipendije za 50 uspješnih studenta iz BiH.

“U okviru kulturne i obrazovne saradnje između BiH i Egipta, Egipat je otvorio vrata pomoći studentima dodjeljivanjem stipendije. Kriteriji za dodjelu tih stipendija zasnovani su na socijalnom položaju studenata i uspješnosti u studiju”, kazao je ambasador Nasrat.

On je naglasio kako je od prošle godine počelo dodjeljivanje stipendija i studentima s posebnim potrebama, tako da svake godine bude dodijeljeno 10 stipendija takvim studentima.

“Srebrenica ima važno mjesto u Egiptu tako da mi svake godine dodjeljujemo dio tih stipendija studentima koji dolaze s prostora Srebrenice zbog toga što su oni najviše doživjeli strahote rata”, kazao je ambasador Nasrat.

Stipendija za svakog studenta iznosi 1.000 KM, odnosno mjesečno studenti će dobiti po 100 KM (deset mjeseci). Vlada Egipta svake godine za stipendiranje studenata BiH izdvoji 50.000 KM. Do sada je dodijeljeno 330 stipendija studentima iz BiH.

Ambasador Nasrat je naglasio kako će Egipat nastaviti stipendiranje bh. studenata kako bi dao doprinos jačanju prijateljskih veza naših dviju zemalja.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović zahvalio je uime Ministarstva civilnih poslova i svoje lično ime Vladi Arapske Republike Egipat na kontinuiranoj pomoći bh. studentima.

“Dragi studenti, vas pedeset ovdje prisutnih iz cijele BiH, među najboljim ste studentima na našim univerzitetima i zbog tog vašeg uspjeha upućujem vam apel da se aktivno uključite u donošenje zakona o visokom obrazovanju. Vaš glas mogao bi imati važnu ulogu u budućim aktivnostima u vezi s reformom obrazovanja, jer od te reforme zavisi vaša budućnost”, poručio je studentima ministar Halilović.

“Vršite pritisak na nas političare, na svoje profesore, na međunarodnu zajednicu i svojim angažmanom otklonite blokadu u ovom procesu”, poručio je Halilović.

Ceremoniji dodjele stipendija prisustovali su i federalni ministar obrazovanja i nauke Zijad Pašić, savjetnik Ministarstva obrazovanja i kulture RS-a Ostoja Kremenović i načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić.