BiH
1

Vlada donijela Odluku o listi lijekova Kantona Sarajevo

Klix.ba
Odluci o listi lijekova Kantona Sarajevo, koju je danas na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela Vlada Kantona Sarajevo, prethodila je široka rasprava i učešće svih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo kako bi se Lista lijekova definisala u skladu sa potrebama pacijenata i ustanova koje pružaju zdravstvene usluge.

Komisija za lijekove Kantona Sarajevo formirana u maju ove godine imala je zadatak da predloži revidiranu listu lijekova uvažavajući potrebu za racionalizacijom sredstava te poštujući stručne stavove za primjenu lijekova i indikaciona područja.

Kako su naglasili u ovoj Komisiji, na A Listi lijekova koja se usaglašava sa listom definisanom na nivou Federacije BiH nije došlo do većih promjena. U odnosu na dosadašnju Listu lijekova Kantona Sarajevo danas usvojena tzv B lista, reducirana je za lijekove koji, kako je naglašeno, nisu esencijalni te je izvršen odabir lijekova koji su neophodni stanovništvu Kantona Sarajevo. Danas je uvrđena i C ampularna lista lijekova, a resorno Ministarstvo će javnost detaljnije upoznati o sadržajima navedenih lista lijekova.

Vlada je danas utvrdila Nacrt Zakona o državnoj službi KS, a koji će se pred zastupnicima naći na sjednici Skupštine KS zakazanoj za 7. oktobar 2015. godine. Ovo je prvi put da se državna služba uređuje na nivou Kantona Sarajevo, a predloženi Nacrt donosi izmjene u nekoliko oblasti, od uvođenja mandata za pojedine državne službenike do preveniranja sukoba interesa, trajanja godišnjih odmora, načina prestanka radnog odnosa i sl.

Vlada je donijela Odluku o proširenju broja studenata koji se mogu upisati u prvu studijsku godinu I ciklusa odnosno integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015./2016. godini. Zbog velikog interesovanja kandidata koji su zadovoljili uslove Konkursa za upis, utvrđen je dodatni broj i struktura studenata u drugom upisnom roku i to: na Arhitektonski fakultet – 45 kandidata, Veterinarski fakultet - 9 kandidata, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja – 4 kandidata, Stomatološki fakultet - 7 kandidata, Pedagoški fakultet - 6 kandidata i Akademija likovnih umjetnosti 2 kandidata uz napomenu da se na svim fakultetima radi o redovnim samofinansirajućim studentima, saopćeno je iz Vlade KS.