Ministar Omer Branković
0

Vlada će pomoći u sanaciji posljedica poplave u Višegradu

SRNA
Foto: Visegrad24.info
Foto: Visegrad24.info
Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Omer Branković rekao je da će Vlada Srpske pomoći lokalnoj vlasti u Višegradu da sanira ogromnu materijalnu štetu nastalu nakon izlijevanja rijeke Rzav na području višegradske opštine.

"Opština Višegrad trenutno nema vode, jer je vodovod iz Dobruna, kojim se grad snabdijeva, prekinut i to je jedan od gorućih problema", rekao je Branković Srni, izrazivši nadu da će taj problem biti riješen za dva do tri dana.

Branković, koji je sa načelnikom opštine Tomislavom Popovićem i predsjednikom Skupštine opštine Bilalom Memiševićem obišao poplavljena područja, rekao je da u Dobrunu nema ni električne energije, dodavši da je naselje Okrugla, koje uglavnom naseljavaju povratnici, odječeno od regionalnog puta ka Višegradu.

"Takođe, na saobraćajnici od Dobruna do Višegrada vodeni talas je u potpunosti uništio četiri ili pet automobila, ali na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava. Materijalna šteta je ogromna", rekao je Branković.

On je dodao da se rijeka Rzav povukla u korito, da je uspostavljena putna komunikacija Višegrad - Užice, te da je već počela sanacija onoga što se, kako je rekao, trenutno može sanirati.

Zbog obilnih padavina rijeka Rzav izlila se sinoć na području Dobruna i Bosanske Jagodine, zbog čega je Višegrad ostao bez pitke vode, a oštećeno je više privrednih subjekata i privatnih domaćinstava.

Zbog oštećenja glavnog vodovodnog cjevovoda sačinjen je raspored interventnog snabdijevanja vodom stanovnika Višegrada, po ulicama i naseljima.
Nabujala rijeka je odnijela više privremenih objekata i ozbiljno ugrozila nekoliko visećih mostova, kao i novi pješački most kod Manastira Dobrun.