BiH
0

Vlada BPK Goražde za asfaltiranje puteva izdvojila 110.000 KM

Piše: E. A.
Premijer BPK Goražde Emir Oković i načelnik Općine Foča u FBIH Zijad Kunovac potpisali su Ugovore o dodjeli sredstava za asfaltiranje puteva na području Općine Foča u FBiH.

Vlada je odobrila 100.000 KM za asfaltiranje puta Cvilin – Kožetin, te 10.000 KM za učešće ove lokalne zajednice u projektu asfaltiranja puta Ustikolina-Grebak-Trnovo. Na ovaj način kantonalna vlada nastoji osigurati podršku nerazvijanim lokalnim zajendicama.

"U ovom slučaju radi se o transferima nižim nivoima vlasti gdje direktno utičemo na razvoj tih lokalnih zajednica. S druge strane, nastojimo stimulisati i aktivnosti koje vode lokalne zajednice, a koje se odnose na projekte za koje je potrebno osigurati sredstva sa viših nivoa vlasti i za koje se mora osigurati vlastito učešće", kazao je ovom prilikom Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Prvi ugovor odnosi se na sredstva kantonalne Direkcije za ceste u iznosu od 100.000 KM planirana za izgradnju puta Cvilin – Kožetin.

"Nadam se da ćemo ovim sredstvima u narednom periodu moći da asfaltiramo oko 1000 m ovog puta, što bi u znatnoj mjeri olakšalo komunikaciju na ovom prostoru. Drugi ugovor odnosi se na zajednički projekt sa Vladom Kantona Sarajevo, Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica i resornim državnim ministarstvom čija realizacija je započela u 2015. godini. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 200.000 KM u kojem bi naša lokalna zajednica imala obavezu da učestvuje sredstvima u iznosu od 10.000 KM. Ovim projektom planirano je da se na realiciji Ustikolina-Trnovo-Grebak, dionica Mazlinski potok-Grabak krene sa asfaltiranjem puta u širini od 5 metara", pojasnio je Zijad Kunovac, načelnik općine Foča u FBIH.

U planu općine do 2016 godine je realizacija deset prioritetnih projekata unaprijeđenja lokalne putne infrastrukture ukupne dužine oko 50 km. Sredstva za realizaciju ovih projekata bit će obezbjeđena iz budžeta Ministarstva za privredu odnosno Direkcije za ceste.