BiH
0

Vlada BPK Goražde predložila smanjenje plaća poslanika i ministara za 10 posto

FENA
Razmatrajući zahtjeve protestanata i dijela poslodavaca sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), Vlada BPK Goražde je na sjednici u subotu usvojila Prijedlog odluke o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava koja je upućena Skupštini na usvajanje.

Riječ je o šest interventnih mjera koje se odnose na poboljšanje materijalnog položaja socijalno ugroženih stanovnika, uključujući mjere u oblasti zdravstva, interventne mjere na osiguranju efikasnog upravljanja javnim resursima, mjere u oblasti ekonomskog razvoja i podsticaja zapošljavanja, mjere u oblasti obrazovanja, sporta i mladih, mjere u oblasti osiguranja vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije te mjere na osiguranju fizičke sigurnosti imovine i ljudi na području Kantona u vanrednim okolnostima.

U interventnim mjerama koje je Vlada predložila nalaže se, između ostalog, trenutno smanjenje potrošnje na tekuće izdatke organa uprave koji se finansiraju iz budžeta, po kojem bi se troškovi plaća poslanika i ministara u Vladi, troškovi materijala i usluga smanjili za 10 posto, a ostvaren iznos ušteda uplatio u Kantonalni fond za interventne mjere, uspostavljen za ove namjene.

Nalaže se također i zaustavljanje svih izdvajanja iz budžeta za tekuće transfere i obustavljanje aktivnosti na njihovom odobravanju, izuzev aktivnosti koje su definisane zakonom i dugoročnim planovima te potpuno obustavljanje isplata za sve komisije koje se isplaćuju iz budžeta kantona.

Vlada će, također, nastaviti sa provedbom odluka Skupštine i Vlade kojima se obezbjeđuje zdravstveno osiguranje za sve građane BPK, te u potpunosti zabraniti naplatu zdravstvenih usluga od pacijenata tokom pružanja bolničkih usluga, na način usaglašen sa Kantonalnim zavodom zdravstvenog osiguranja.

Vlada će također javno objaviti podatke o svim primaocima sredstava iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona za 2013. godinu kao i podatke o svim datim subvencijama i transferima za sva pravna i fizička lica za period od 1. januara 1996. do 31. decembra 12. 2013. godine, sa prikazom svake pojedinačne donacije/granta/subvencije, pravnim osnovom i obrazloženjem.

Vlada će u skladu sa posebnim propisom osigurati način obezbjeđenja dodatnih sredstava za potrebe Kantonalnog fonda za interventne mjere, a upravljanje Fondom će biti povjereno predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora, koji će imati jednako pravo glasa.

Na kraju sjednice, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde svoj mandat dala je Skupštini na raspolaganje, saopćeno je iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.