BiH
0

Vlada BPK Goražde održala sjednicu u općini Pale-Prača

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde svoju šestu redovnu sjednicu danas je održala u općini Pale-Prača.

Kako se navodi u informaciji Službe za odnose s javnošću kantonalne vlade, na početku sjednice načelnik ove općine Asim Zec prezentirao je aktuelnu situaciju , te izvijestio članove Vlade o projektima koji se realiziraju u ovoj lokalnoj zajednici.

Među najznačajnije izdvojeni su projekti sanacije i nadogradnje Doma zdravlja u Prači i asfaltiranja dijela magistralnog puta M5, od Hrenovice do tunela Pavlovac.

Istaknuta je i teška finansijska situacija u ovoj općini, o čemu svjedoči i deficit u budžetu od oko 240.000 KM.

Iako je situacija u budžetu BPK Goražde izrazito teška, premijer Alija Begović i članovi Vlade iskazali su svoju podršku i spremnost da u granicama mogućnosti podrže funkcionisanje ove općine te su pohvalili njeno rukovodstvo na dosadašnjim postignutim rezultatima.

Prisutni su se usaglasili oko potrebe koordinacije međusobnih aktivnosti kako bi se stvorili uslovi za dalji rast i razvoj, kako općine Pale-Prača tako i Kantona.

Vlada je u nastavku sjednice dala saglasnost premijeru BPK da zaključi ugovor o izvođenju radova na redovnom (ljetnom) održavanju regionalne ceste R 448 Podkozara-Goražde-Hrenovica za 2012.godinu sa privrednim društvom "Goraždeputevi" u ukupnoj vrijednosti od 129.950 KM.

Usvojen je takođe i Prijedlog mjera kantonalnog Ministarstva za finansije za otklanjanje uočenih nedostataka u finansijskim izvještajima Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona za 2011.godinu od strane Ureda za reviziju inistitucija u FBiH.

Utvrđenaje osnovica za plaću i naknada za topli obrok uposlenih u kantonalnim organima uprave, kantonalnim ustanovama i drugim pravnim licima koja se finansiraju iz Budžeta BPK, za mjesec juli, u iznosu od 360, odnosno osam KM.

Odobreni su i tekući transferi za mart općinama u sastavu Kantona u iznosu od po 100.000 KM.

Vlada je dala saglasnost na dorađeni program rada Službe za zapošljavanje BPK za 2012. godinu i Izvještaj o radu policijskog komesara za period april-juni 2012.godine, koji su upućeni u skupštinsku proceduru.