BiH
0

Vlada BiH: Drastične sankcije za nelegalno upošljavanje stranaca

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je danas u Sarajevu Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je suština ovog zakonskog projekta postrožavanje kriterija za upošljavanje stranaca i usklađivanje s odgovarajućim zakonima na državnom nivou.

Do sada je strancima u BiH trebala prvo dozvola za boravak pa onda radna dozvola, a ovim izmjenama predviđa se suprotno, naveo je ministar Jelečević.

On je najavio da nova rješenja predviđaju drastične sankcije za poslodavce koji nelegalno upošljavaju strance na području FBiH, ali i oštrije kazne prema samim strancima.

Iz domena njegovog ministarstva Vlada je danas razmatrala i Nacrt strategije reforme penzionog sistema u FBiH, koji će biti upućen Parlamentu FBiH, a zbog značaja teme bit će pokrenuta i javna rasprava.

Ministar Jelečević je rekao da će se ovom strategijom otvoriti procedura za donošenje novih zakona, a suština je u tome da se popravi trenutno loš materijalni status penzionera.

Jelečević smatra da reformu penzionog sistema mora pratiti jačanje gospodarske baze, jer bez toga nije moguće stvarno popravljanje stanja u kojem se nalaze penzioneri.

Vlada FBiH je danas, također, usvojila i program reregistracije nezaposlenih osoba u FBiH, koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Jelečević je rekao da ozbiljan problem predstavlja to što se postojeći zakon ne primjenjuje na terenu, niti pravilnik kao podzakonski akt.

U ovom programu učestvovat će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, inspekcija rada i Federalni zavod za zapošljavanje, a Jelečević očekuje da će reregistracijom više od 100.000 korisnika biti skinuto s evidencija nezaposlenih.

Ministar je naveo da stvarna nezaposlenost u FBiH iznosi između 16 i 20 posto, iako statistika pokazuje više od 40 posto.

On je najavio da će se kod inoviranih zakona nastojati da se zdravstveno osiguranje izbaci iz ovog segmenta, što traže Evropska komisija i Svjetska banka.

Međutim, naglasio je on, niko neće ostati bez zdravstvenog osiguranja, ali je potrebno naći bolji model jer socijalnu dimenziju treba drugačije rješavati.

Jelečević smatra da biroi za zapošljavanje trebaju biti aktivni menadžeri na tržištu rada, a socijalnu politiku treba rješavati drugačije.