BiH
0

Vlada BiH donijela odluke o osnivanju novih fondacija

Sarajevo-x.com
Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta Vlada FBiH je danas donijela odluke o osnivanju fondacija za kinematografiju, izdavaštvo, bibliotečku djelatnost i za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Budući da Fondacija za kinematografiju i Fondacija za izdavaštvo već postoje, promijenjene su odluke o njihovom osnivanju u dijelu koji se odnosi na proširenje sadržaja rada ovih fondacija i smanjenje broja članova njihovih upravnih odbora.

Druge dvije fondacije su nove. Tako se osnivanjem Fondacije za bibliotečku djelatnost osigurava podsticanje i unapređenje ove djelatnosti kroz otkup knjiga i ostalih izdanja za biblioteke, stvaranje prostornih i drugih pretpostavki u ovoj oblasti, te podrška programima koji imaju za cilj približavanje knjiga čitaocima.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti će raditi na podsticanju, stimulisanju, razvoju i unapređenju muzičke, scenske i likovne umjetnosti kao što su produkcije, baštine, premijerna izvođenja i razne manifestacije.

Sredstva za rad ovih fondacija će se osigurati u budžetu FBiH, a njihovu će imovinu činiti i dobrovoljni prihodi i pokloni, prihodi od kamata, dividendi, dobiti od kapitala, zakupnina, honorara i drugi na zakonu osnovani prihodi.